Medling som spännande verktyg

Efter sin framgångsrika Leona-serie startade Jenny Rogneby något helt nytt förra året där fokus finns på medling mellan brottsling och brottsoffer, något som återkommande huvudpersonen Angela Lans arbetar med i ett pilotprojekt där metoden för första gången i Sverige prövas för vuxna. Syftet är bland annat att minska brottslingars återfallsfrekvens och att hjälpa brottsoffer med deras trauman. Jag missade den första delen, Medlaren, när den kom ut i september förra året, men läste den ändå i våras inför ett samtal med författaren under Stockholms bokdagar. Jag har nu också läst den andra delen, nya boken Vittnet. Författaren har en stark förmåga att kombinera engagemang i viktiga samhällsfrågor och insikter om mänskligt beteende med berättarteknisk och språklig skicklighet. Här finns också en hög grad av kreativitet när hon tar med oss läsare på en hel del oväntade kurvor på vägen mot upplösningarna.

Seriens långa historia handlar, utöver huvudtemat medling som metod inom kriminalvården, om huvudpersonen Angela Lans. När hon en gång i tiden valde att bli polis accepterades det inte av föräldrarna vilket smärtar henne, hon önskar att de någon gång skulle ha varit stolta över henne. Mamman dog i cancer för några år sedan och hennes pappa flyttade då tillbaka till Sydafrika, där kunde han som kirurg göra större nytta, menade han.

Så småningom blev hon en erkänt skicklig polisförhandlare på Nationella Insatsstyrkan. Men så hamnade hon i en gisslansituation som gick fel, en missbedömning från hennes sida fick allt att eskalera och sluta i fullständig tragedi, ett litet barn dog och Angela klarade inte av att fortsätta som polis. Åren efter att hon sagt upp sig ägnade hon åt studier i psykologi och kriminologi för att till sist vidareutbilda sig till medlare och starta en egen verksamhet.

Hon är mycket engagerad i sin verksamhet, tror starkt på medling som en framgångsrik metod för att lindra en del av det lidande som brottslighet skapar, men möts av misstro från många håll; ända upp till ministernivå är många väldigt skeptiska. Angela utsätts också för mycket hat och många anonyma hot.

Till det senare bidrar att hon, liksom författaren, är en svart kvinna i en huvudsakligen vit omgivning. Vardagsrasismen är också ett återkommande tema. Hennes historik med män är inte så lyckad. Hon har ett ex, Simon, vars familj aldrig accepterade henne, en svart flickvän, vilket hon hade känt av redan första gången hon blev bjuden på middag hemma i deras fina villa i Djursholm. Nu är hon tillsammans med framgångsrika mäklaren Liam, kämpar med sin tillit, försöker bli öppnare, men frågan är om han är värd det.

Viktig är Angelas älskade lillasyster Hanna. När hennes man Martin och deras två barn dött i en anlagd brand gick systern sönder fullständigt, hamnade i sluten psykiatrisk vård där hon bara blir sämre. Hon kan göra vad som helst för att Hanna ska bli frisk igen. Det här ger också författaren utrymme för att ta in intressanta aspekter på psykvården.

Återkommande är också hennes bästa vän Vivvi, eller Vivian Cederblad som hon egentligen heter, en konstnär som Angela lärde känna på en universitetskurs för länge sedan, nära vänner sedan dess som kan prata med varandra om allt.

Angela Lans är en stark och hållbar huvudperson, författaren har gjort ett beundransvärt karaktärsbygge, skapat en komplex och intressant människa som vi läsare gärna följer.

Medlaren

I den första delen finns en våldtäkt i centrum. Adam Velo greps och dömdes för brottet, har avtjänat sitt straff under tre och ett halvt år på Norrtäljeanstalten, och släpps något tidigare sedan han accepterat att gå igenom medling. Det är en villkorlig frigivning, om han inte följer reglerna åker han in igen.

Brottsoffret heter Ylva Nordin, har hunnit bli tjugosju år, och mår inte bra. ”Terapeuten hon gått hos ett par gånger för två år sedan brukade säga att hon måste ge det tid. Men tiden hade inte läkt hennes sår. Den hade bara grävt dem djupare. Karvat sig in och infekterat dem.” Hon har ett självmordsförsök bakom sig och hennes mamma Marianne tycker det är fullständigt vansinne att hon skulle träffa våldtäktsmannen. Men Ylva säger ändå ja, ”Medlaren sa att det blir lättare att gå vidare. Och att det kanske finns saker som jag skulle vilja säga till honom.”

Vi får följa deras samtal på Angelas mottagning där bägge får utrymme att ge sina versioner av allt som hände då utan att bli avbrutna. Det blir intressant läsning när två väldigt olika bilder målas upp. Medlarens roll är inte att försöka ta reda på vad som är sant eller inte, det handlar om att få bägge parter att verkligen kunna prata om sina tankar och känslor, och verkligen lyssna på den andra.

Men Angela inser att det är något som inte alls stämmer, hon har ju varit polis och kan inte låta bli att gräva i fallet. På vägen dyker det upp många överraskningar. Delar tycker jag mig känna igen.

Den här historien sägs vara baserad på ett verkligt fall. Möjligen kan det vara det som Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden, utsattes för och som Pernilla Ericson använde som underlag för sin bok När du vänder dig om, tredje boken i serien om Erlagruppen, från 2018? Det vet jag naturligtvis inte, kan bara konstatera att det finns en del likheter i själva fallet även om böckerna i övrigt är helt olika.

Vittnet

Nya boken Vittnet startar en natt i september 2011 och Ina, som nyligen fyllde fem år, vaknar av mammas skrik. Det är långt ifrån första gången, hon har ofta fått trösta sin blåslagna mamma, men det här verkar vara värre än någonsin. Plötsligt blir det alldeles tyst. Hon smyger upp, ser tre år yngre lillebror Timmy som trots allt verkar sova i spjälsängen, hon ”rörde sig mot tystnaden som kom från vardagsrummet”. Hon ser hur pappan sitter på hennes mamma på vardagsrumsgolvet, mamma rör sig inte alls, Ina vågar sig inte fram, smyger sig tillbaka till sitt rum. Genom dörrspringan ser hon en stund senare hur pappan släpar ut hennes livlösa mamma till trapphuset och i fönstret kan hon se hur han baxar in kroppen i bilen och kör iväg.

Christer Ekvall döms till arton års fängelse för mordet på sin fru Chana Ekvall.

Ina och Timmy växer upp hos moster Vera och hennes man Frank i Bagarmossen. Vi får en del inblickar i en uppväxt som inte varit så enkel. Vera hatar verkligen det Christer gjorde mot hennes syster och har under åren hindrat barnen från någon som helst kontakt med honom.

Nästan tolv år senare, februari 2023, har Christer suttit av två tredjedelar av sitt straff och det börjar närma sig villkorlig frigärning. Han har sagt ja till att delta i medling vilket innebär att han kan komma ut några månader tidigare. Vi får möta Angela Lans på ett möte med diverse dignitärer, inklusive justitieministern, som alla är mycket skeptiska till medling i det här fallet. Brottsoffret, Chana, kan naturligtvis inte delta, men det kan Ina som nära anhörig och som utsatt för barnfridsbrott. Hon är nu nästan vuxen, är sjutton år.

När Angela åker till deras hem i Bagarmossen för att fråga Ina blir Vera oerhört upprörd; hon säger tvärt nej och vill bara att Angela ska gå därifrån. Ida säger däremot ja, hon vill veta varför hennes pappa betett sig så vedervärdigt. Och så blir det.

Utöver samtalen i bokens nutid får vi också en del tillbakablickar, en hel del från Inas perspektiv; skildringen av hennes födelsedagskalas några månader innan mordet är verkligen hjärtskärande, hennes kompisar blir fullkomligt livrädda inför pappans beteende.

I en annan tillbakablick får vi vara med när Christer och Chana träffades 2005. Ett inte helt ovanligt fenomen när man träffar på svenskar utomlands är tron att ingen i omgivningen förstår svenska, man kan tryggt säga vilka dumheter som helst. Det är det som händer när Christer är i Thailand med ett kompisgäng som måttligt nyktra på en restaurang högljutt kommenterar servitrisens kropp. Det är Chana som visserligen har thailändska rötter men som bor i Sverige, hon är bara där tillfälligt för att jobba hos en släkting. Christer är den enda i gänget som inte beter sig som en idiot (just då i alla fall), de får kontakt, träffas senare, blir förälskade, blir ett par, och hon är snart gravid. Det dröjer ett bra tag innan Christers svarta sidor visar sig, han var själv offer för misshandel som barn, och frågor om arv av beteende lyfts fram på starka sätt av författaren.

Angela är van vid att utsättas för hot men nu blir det mycket värre, hon attackeras på gatan och utsätts på andra sätt. Utöver själva fallet händer det också en hel del annat dramatiskt i hennes personliga närhet.

Liksom i den första boken blir det många överraskningar på vägen till upplösningen, man ska uppenbarligen inte ta någonting för givet i den här serien. Tvåan är till och med starkare än den första delen, sannolikt beroende på det mycket berörande barnperspektivet.

Jenny Rogneby har med sin nya serie hittat ett fruktbart och ovanligt upplägg; att låta brottslingar och offer mötas skapar spänningar som blir spännande och berörande att läsa, i alla fall när de hanteras av en författare med de insikter och förmågor som krävs för att levandegöra olika aspekter av mänskligt beteende.

Författaren

Jenny Rogneby föddes i Etiopien 1974, adopterades till Sverige 1975 tillsammans med en syster och växte upp i Boden. Hon är utbildad kriminolog och har varit utredare vid Citypolisen i Stockholm. Hon har även socionomexamen och har läst kurser i bland annat juridik och konflikthantering. Hon är också utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år (hon har varit förband till Michael Jackson inför en publik på 80 000 personer i Tallinn, släppt album i Japan, varit med i Melodifestivalen och turnerat både i Sverige och utomlands).

Hon debuterade som författare 2014 med Leona – tärningen är kastad, första boken i serien med den okonventionella brottsutredaren Leona Lindberg i huvudrollen. Serien fick totalt fem delar fram till 2020, gavs ut i fjorton länder och filmrättigheterna såldes till Hollywood.

2022 startade hon något nytt med medlaren Angela Lans i huvudrollen, i serien har hittills två delar kommit ut, Medlaren och Vittnet. Hon är numera bosatt i Spanien.

Anders Kapp, 2023-09-07

Bokfakta

  • Titel: Vittnet.
  • Författare: Jenny Rogneby.
  • Utgivningsdag: 2023-08-23.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 483.

Bokfakta

  • Titel: Medlaren.
  • Författare: Jenny Rogneby.
  • Utgivningsdag: 2022-09-07.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 486.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...