Att ta befäl över historien

”Så slutade min barndom, hösten 1963, med att både det förflutna och framtiden höljdes i röken från min mors brända skepp.”

Hilary Mantel, förnyaren av den historiska romanen med ”WolfHall” och ”För in de döda”, fantastiska böcker som jag skrivit om tidigare, har också kommit ut med sin egen historia, ”Skuggan av ett liv”. Denna självbiografi gavs ut på engelska redan 2003, innan hennes stora genombrott, men har först nu kommit på svenska.

Hon växer upp i Derbyshire, i en fattig, katolsk och kaotisk familj med irländska rötter. Hennes berättelse om barndom, ungdom och fortsättningen av livet påminner starkt om hennes historiska romaner. Hon har ett alldeles eget språk, en egen berättarteknik. Hon har ett sätt att berätta inifrån, med en bas i sinnesintryck och deras tolkningar, snarare än i något förment objektivt yttre kronologiskt skeende. Som läsare lever man inne i berättarens liv, det är något man känner och upplever, inte något man betraktar på distans. Kanske kan det för en del först kännas förvirrande, men när man väl kommer i och känner sig delaktig bland bokstäverna formar de en berättelse som blir så levande och subjektivt sann.

Hon drabbas tidigt av endometrios en kronisk sjukdom som kan, som i hennes fall, få mycket smärtsamma och svårdiagnosticerade symptom. Det tar också väldigt många år innan hon får en korrekt diagnos. Olika läkare försöker olika vägar, i huvudsak med olika typer av psykofarmaka, ofta med mycket svåra biverkningar. Bland mycket annat förvandlas denna smärta kvinna under en kort period till en mycket fet person. Hennes erfarenheter från sjukvården borde vara intressanta att ta del av för alla som arbetar inom detta område.

”Jag skriver inte för att vinna särskild medkänsla. Människor överlever långt värre saker utan att fästa ord på papper. Jag skriver för att ta befäl över historien om min barndom och min barnlöshet, och för att finna fram till mig själv, om inte inuti en kropp så i det trånga utrymmet mellan en bokstav och nästa, mellan raderna där betydelserna viskar. En ande behöver ett hus och hyser in sig där den kan; man kan inte ta livet av sig bara för att man behöver tält i stället för klänningar.”

Läs den gärna! Och om du inte gjort det tidigare så tag plats i England under tiden för Henrik VIII och Thomas Cromwell genom att läsa ”WolfHall” och ”För in de döda” innan den tredje delen ”Spegeln och ljuset” kommer ut nästa år.

Anders Kapp, 2015-03-22

Bokfakta

  • Titel: Skuggan av ett liv. (Giving up the ghost. Översättning: Marianne Mattsson.)
  • Författare: Hilary Mantel.
  • Utgivning: 2014.
  • Förlag: Weyler.
  • Antal sidor: 220.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...