Överraskande läsglädje

Jag var inte överdrivet förtjust i Dragoner, första delen i Gertrud Hellbrands Östgötasvit från 2021, så jag hoppade över tvåan Svinskytten från 2022. Men igår tog jag trean Röd Hibiskus från högen av olästa böcker och blev glatt överraskad, det jag tyckte var problematiskt med första delen är nu borta, det här är helt enkelt väldigt mycket bättre. Inte minst är jag förtjust över arkitekturen för svitens långa berättelse som är ovanlig och intressant; det är en sorts pussel, utan att alls vara det vi brukar kalla pusseldeckare, en bild som successivt växer fram rumsligt avgränsad av en specifik geografi i Östergötland med centrum i fiktiva Hedsbro, i en nutid som färgas av olika historier och befolkad med ett antal olika återkommande personer med olika typer av relationer till varandra. Vanligast i genren är en återkommande huvudperson och en given kronologi i en serie, men så är det inte här. Huvudrollen växlar mellan de återkommande karaktärerna och utsnitten i tiden kan vara överlappande. Det kommer alltså olika perspektiv inom den gemensamma ramen som successivt bygger en större bild. Unikt är det inte, bland andra har Camilla Grebe gjort något strukturellt liknande, men det är ovanligt och dessutom skickligt genomfört. Det specifika fallet i den här boken handlar om en hel familj i Hedsbro som plötsligt försvinner.

I den första delen var det Miranda ”Mira” Westman som hade den dominerande rösten. Uppväxt i Hedsbro, flyttade till Malmö där hon arbetar som journalist, har också skrivit en ungdomsbok, har hunnit bli drygt trettio när hon återvänder till Hedsbro sedan hennes morfar dött. Hon återser ungdomskärleken Adam Frisk för att upptäcka att lågan fortfarande brinner och längtan tillbaka till livet i Malmö bleknar.

Hon återser då barndomsvännen Sanja Soliman som också är en återvändare, i hennes fall från Stockholm där hon efter utbildningen arbetat som polis i tio år innan hon lämnade storstaden för ett jobb hos polisen i Linköping. Arbetar fortfarande som polisassistent i uniform men hoppas kunna gå vidare och bli utredare, kriminalpolis.

Sanja och Mira förenas bland mycket annat av en del mörker under uppväxten, bägge förlorade sina mammor under tragiska omständigheter. När hon var sexton bråkade Mira med sin mamma Sally i bilen och känner sig skyldig till den olycka som tog hennes liv. Sanja hade det ännu värre; pappan Darko Dedić var grovt kriminell, ställde till mycket elände i hennes uppväxt, även efter skilsmässan. Han är huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma för elva år sedan men har inte synts till sedan dess. Sanja är upptagen av den historiken, ägnar sig en hel del åt fallet på fritiden och det är en stor biberättelse i den nya boken där hon har huvudrollen. (Del två har jag inte läst men där verkar det som om Aron Pilgren haft huvudrollen, både han och Mira förekommer också en hel del i den nya boken liksom flera andra återkommande karaktärer.)

Det är mitt i sommaren och familjen Pommervik är på väg till Stall Hartley Lindskog (stor roll i del ett men en mindre roll här) för att titta på ett föl som de kanske ska köpa till trettonåriga dottern Linnea. Hennes föräldrar heter Josefin, ”Jossan”, och Hannes, Pommervik är hennes flicknamn men Hannes tog det gärna när de gifte sig, det lät ju bättre än hans eget Karlsson. Det bor grannar med hennes föräldrar Bror och Almine, Jossan arbetar i pappans företag och Hannes arbetar som kurator på onkologen, mest med stöd till människor som är på väg att dö och till deras anhöriga. Pommerviks är en stark familj med djupa rötter i området, känner de flesta, har många traditioner, är engagerade i hästsport och har ett rikt socialt liv. Linnea blir förälskad i fölet som nog kommer att bli hennes. Nästa morgon är de borta, Jossan, Hannes och Linnea är försvunna.

Sanja springer efter en misstänkt ung man när hon faller och skadar sig, röntgen visar en spricka i foten så det blir gips och kryckor. Nog ska man kunna jobba ändå tänker hon men polischefen Fredrik Pettersson Olsson säger nej, beordrar henne till betald ledighet ända fram till den inplanerade semestern i augusti, han tycker att hon behöver vila upp sig och det handlar inte bara om foten, menar att hon är alltför sliten efter ett tidigare fall. Kanske har han rätt, men för Sanja är det en katastrof, jobbet är hennes liv, hon har inget annat sedan hon sabbade relationen med Mehdi i Stockholm, lever ensam i en spartansk liten lägenhet.

Positivt är ändå att Mira och Adam bjuder hem henne på middag, där dyker det också upp en man, Mira försöker uppenbarligen para ihop henne med någon. Det är Vidar Dalman som tagit över Hedsbro golfrestaurang redan som tjugotreåring och byggt upp den till något som numer lockar många fler är golfare. Vidar och Sanja träffas fler gånger och det blir i sig ytterligare en bra biberättelse. Frågan är om Vidar kan slå hål på Sanjas pansar, efter allt hon varit med om är hennes integritet skyhög, släpper inte in någon, öppnar sig aldrig.

Via vännen och kollegan Pål Skoog så kommer Sanja naturligtvis ändå in i utredningen om försvinnandet bakom ryggen på polischefen. Det blir en riktigt dramatisk resa med många turer, innan det är över är det mycket mer än Sanjas fot som gått sönder hos denna unga, envisa och orädda polis.

De förklarande avsnitt som belastade ettan är nu borta. Författarens hästintresse finns kvar men inte alls på det överskuggande sätt som då. Här finns bra tempoväxlingar och en välkomponerad rörelse mellan olika berättarröster, spännande och bitvis överraskande, välskrivet med en intelligent intrig. Om något kanske hon emellanåt nu går till överdrift i dramatiska händelser, men det har jag inga problem att köpa. Mötet med Röd hibiskus var riktigt läsglädjande!

Författaren

Gertrud Hellbrand är född 1974 och bosatt på Vikbolandet i Östergötland. Hon debuterade 2004 med romanen Vinthunden som följdes Scenario X 2008. 2014 kom släktkrönikan Veterinären och om jag förstått rätt finns det mycket i den som hon utvecklar vidare i Östgötasviten. 2018 kom romanen Satyricon. Hennes böcker har tagits emot väl av recensenterna, har fått en del priser och någon utlandsförsäljning. Hon är även verksam som lärare på skrivarkurser på Bona folkhögskola. Första delen i sviten, Dragoner, kom 2021 och den nominerades till bästa svenska deckardebut av Svenska Deckarakademin det året. Uppföljaren Svinskytten släpptes 2022 och nu finns alltså även trean, Röd hibiskus ute.

Anders Kapp, 2023-03-04

Bokfakta

  • Titel: Röd hibiskus.
  • Författare: Gertrud Hellbrand.
  • Utgivningsdag: 2023-01-05.
  • Förlag: HarperCollins.
  • Antal sidor: 435.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...