Åsa Larsson

Åsa Larsson är född i Uppsala 1966 men uppvuxen i Kiruna och har länge bott i Mariefred. Både Kiruna och Mariefred spelar stora roller i hennes författarskap.

– Jag älskar Kiruna där jag växte upp för att det finns så mycket fjäll och snö och skog där. Och så gillar jag Mariefred där jag bott rätt länge. Det är nära skogen där jag kan rida med min häst och springa med min hund. Och jag gillar att det ligger så nära Mälaren.

Fantiserandet och berättandet har alltid tagit stor plats i hennes liv och så var det redan när hon var liten.

– Jag växte upp som ensambarn och var tvungen att roa mig själv, så jag läste, skrev och ritade hela tiden.

Men hon har inte alltid varit heltidsförfattare. Efter gymnasiet studerade hon juridik vid Uppsala universitet, och har arbetat som det, främst med skattefrågor. Under en barnledighet 1998 började hon att skriva på det som skulle komma att bli serien om Rebecka Martinsson. Seriens framgångar bygger mycket på just denna karaktärs komplexitet och författaren arbetade länge med att hitta fram till henne. Precis som författaren är Rebecka en jurist, hon arbetar som framgångsrik advokat på Meijer & Ditzinger i Stockholm men av olika skäl överger hon det jobbet för att flytta till uppväxtens Kiruna.

– Hon har hon levt vid min sida sedan mina barn föddes till att de har flyttat hemifrån. Hon har försörjt min familj, hon har givit mig så mycket på olika sätt.

2003 var det dags för debuten med Solstorm som gjorde omedelbar succé. Den belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut, såldes i stora upplagor i många länder och blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson. Uppföljaren Det blod som spillts blev Bästa Svenska Kriminalroman 2004. 2006 kom Svart stig och 2008 Till dess din vrede upphör. 2012 utkom den femte boken om Rebecka Martinsson, Till offer åt Molok, och samma år prisades hon av Deckarakademin igen.

Efter den femte delen tog serien en paus och då började Åsa Larsson i stället skriva för barn i mellanstadieåldern. 2014-18 kom de tio delarna i PAX-serien ut som hon skrivit tillsammans med Ingela Korsell och som illustrerats av Henrik Jonsson.

När böckerna skrevs bodde både Åsa och Ingela i Mariefred där böckernas handling utspelar sig och därifrån seriens namn hämtats; latinets Pax Mariae betyder Marias fred och var namnet på ett kloster som fanns här på sent 1400-tal och tidigt 1500-tal. Platsens och bokseriens namn har alltså samma ursprung men här finns också seriens grundläggande tema; killarna Alrik och Viggo, seriens huvudpersoner, ska bevara freden och skydda det hemliga bibliotek som finns under kullen där klostret en gång fanns.

– Mariefred är ett perfekt ställe att placera en urban fantasy i, staden är så extremt gullig med alla sina trähus, det idylliska lilla slottet och den glittrande blå Mälaren. Bra kontrast till allt det otäcka som händer.

Allt utspelar sig i dagens Mariefred som med magisk realism fyllts av olika monster som måste bekämpas, onda varelser inspirerade av nordisk mytologi. Det är ett urban fantasy-epos som fångat väldigt många läsare och sålts i stora upplagor i tjugotalet länder.

Det kan tyckas vara ett stort avstånd mellan spänning för vuxna och magik för barn.

– Steget var inte så stort tycker jag. Det har alltid funnits ett magiskt eller övernaturligt inslag även i mitt skrivande för vuxna. Det ingår på något sätt i mitt Tornedalska kulturarv. Jag gillar den nordiska mytologin och den svenska folktron, så det är kul att ösa ur den traditionen i den här bokserien. Sedan är det svårt att skriva för barn. Att skriva lättläst utan att förenkla, att hålla drivet uppe, att låta det vara läskigt och otäckt, men ändå tryggt på något sätt. Göra karaktärerna tydliga utan att bli klyschiga. Men det är så kul.

Redan när serien om Rebecka Martinson inleddes hade författaren bestämt att det skulle bli sex böcker, varken mer eller mindre, och efter PAX-serien var det dags att ta tag i skrivandet av Fädernas missgärningar, ett farväl till Rebecka och seriens alla andra återkommande karaktärer, en final som kom ut i september. Serien har fått många priser, sålts i stora upplagor i närmare trettio länder och filmatiserats i flera omgångar.

Vad det ska bli härnäst har hon inte bestämt än, nu blir det en paus bland annat för att läsa det andra skriver. Men det är dags för en stor förändring i livet. Huset i Mariefred är sålt, hon har köpt en tomt i Tornedalen där det ska bli ett timrat hus.

— Jag lät Rebecka Martinsson flytta tillbaka till Torneälven, mycket för att jag inte kunde göra det själv. Nu är det äntligen min tur.

Kerstin Bergman och jag samtalar med Åsa Bergman under Svenska Deckarfestivalen 2021.

Utgivna böcker

Serien om Rebecka Martinsson
 • 2021 Fädernas missgärningar
 • 2012 Till offer åt Molok
 • 2008 Till dess din vrede upphör
 • 2006 Svart stig
 • 2004 Det blod som spillts
 • 2003 Solstorm
PAX-serien (med Ingela Korsell och Henrik Jonsson)
 • 2018 Draugen
 • 2017 Maran
 • 2017 Vitormen
 • 2016 Pestan
 • 2016 Näcken
 • 2015 Gasten
 • 2015 Bjäran
 • 2015 Mylingen
 • 2014 Grimmen
 • 2014 Nidstången
Noveller
 • 2009 Guds starka arm (tillsammans med Lena Andersson)
 • 2007 Systrarna Hietala

Anders Kapp, 2021-09-29

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...