Superhjälten Amanda är tillbaka, nu på Balkan

Anna Tell är tillbaka efter den uppmärksammade debuten med Fyra dagar i Kabul. Uppföljaren, Med ont fördrivas, utspelar sig på Balkan och Sverige, och det är en dramatisk actionthriller med högt tempo, hög spänningsfaktor och med hämnd som drivkraft.

Tillbaka är därmed också actionhjälten Amanda Lund, en svensk superpolis som utöver en del kärlekstrassel är helt befriad från genrens annars vanliga trasigheter, demonfyllda själsliv och/eller missbruk.

Efter händelserna i den förra boken har Amanda fått tvillingarna Mirjam och Linnea och varit föräldraledig ett bra tag. Pappan är frånvarande men hon har fått tag på en fantastisk barnflicka. Hon kämpar med att komma i form för det tuffa jobbet som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan. Det går så där. Men ganska omgående dyker det upp ett ärende, en svensk polis har försvunnit i Kosovo och snart sitter Amanda på planet till Pristina. I Sverige försvinner snart också polisens fru.

Boken har en traditionell och effektiv arkitektur i huvudsak baserad på tre parallella berättarperspektiv. Utöver Amanda har vi Ellen Engwall, en polis som gått över till ett litet privat säkerhetsföretag och som fått i uppdrag att ansvara för en mystisk transport genom Europa på väg till Stockholm. I det tredje perspektivet finns en svensk man som bär på en stor sorg, en stark vrede och som ruvar på hämnd. De tre berättelserna flätas in i varandra på vägen mot en dramatisk upplösning.

En styrka hos Anna Tell är mycket hög trovärdighet i de miljöer och situationer där handlingen utspelas. Det är inte så konstigt eftersom har omfattande personlig erfarenhet, som polis i Stockholm och militär i både Afghanistan och på Balkan.

Hennes språk är rakt och okomplicerat. Tempot är högt, på samma nivå som spänningsfaktorn. 349 sidor går fort att läsa, det är en effektiv bladvändare.

Anna Tell

Anna Tell är född 1975 i Värmland och bor i dag på Ekerö utanför Stockholm med man och två barn.

Efter 15 månaders värnplikt gick hon direkt till en FN-tjänstgöring i Bosnien. Åter i Sverige blev det polisutbildning och sedan en längre militär utlandstjänstgöring i Kosovo. Så Balkan, där nya boken utspelar sig, har hon stor erfarenhet av.

Tillbaka i Sverige utbildade hos sig också till statsvetare, arbetade på narkotikaspan i Stockholm och hann bland annat med att bli svensk mästare i bänkpress innan det blev dags för utlandstjänstgöring igen. 2009 var hon i Afghanistan som major i de fredsbevarande styrkorna. Efter det har hon bland annat arbetat som kriminalkommissarie vid SÄPO.

Det finns en hel del uppenbara likheter mellan henne och hennes huvudperson Amanda Lund, men hon menar ändå att det finns stora skillnader. Däremot är Amanda delvis resultatet av att hon i ungdomen saknade kvinnliga actionhjältar i böcker och serietidningar.

Sommaren 2017 debuterade hon med uppmärksammade actionthrillern Fyra dagar i Kabul med handlingen förlagd till Afghanistan och nu har alltså uppföljaren kommit ut, Med ont fördrivas, där handlingen är förlagd till Balkan och Sverige. Hon skriver nu på sin tredje bok.

Böckerna har hittills sålts till fyra länder: Tyskland, Polen, Tjeckien och Estland. Filmrättigheterna har sålts till svenska bolaget Anagram.

Anders Kapp, 2019-04-23

Bokfakta

  • Titel: Med ont fördrivas.
  • Författare: Anna Tell.
  • Utgivningsdag: 2019-03-19.
  • Förlag: Wahlström & Widstrand.
  • Antal sidor: 349.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *