Spännande sagor i Trosa

Snart har de flesta orter i Sverige sina egna deckarserier och nu är det också sant för lilla Trosa, ”Världens ände”. Jag såg att Anna Roos startade sin nya Trosatrilogi i höstas, men det blev inte av att jag läste den då. Resterande två delar kommer i år, så jag passade på nu att läsa den första delen innan nästa kommer i maj. Den nya serien har ett genomgående sagotema och Lika i döden har en del kopplingar till sagan om kejsarens nya kläder. Det finns en del ovanliga och intressanta element, det är en välskriven text och en spännande intrig med mycket lite våld, men jag fastnade ändå aldrig riktigt.

Serien har en ovanlig huvudperson, varken polis, journalist eller något annat vanligt, utan den rätt kantiga revisorn Vera Jansson. Hon är uppvuxen i Trosa men har inte varit där på många år. Som ung blev hon mycket impopulär sedan hon beskyllt en av ortens starka män för sexuella närmanden. Det hjälpte inte att hon senare tog tillbaka anklagelserna, många har ett ont öga till henne fortfarande, många år senare.

Tidigt i gryningen på nyårsdagen hittas Veras barndomsvän Tom, numera kommunalråd och Trosas uppburne starke man, död mitt på torget, spritt naken sitter han på en tron som barn byggt av snö och is dagen innan, helt nerfryst i den bistra kylan. Vera åker till begravningen. Det blir allt annat än trevligt att möta många gamla bekanta och hon ger sig av hemåt igen så snart som möjligt.

Hon blir alltså inte särskilt glad när hennes chef på byrån veckan efter ber henne ta hand om revisionen för ett av Trosas större företag. Motvilligt tar hon på sig uppdraget, kanske spelar en viss nyfikenhet in; vad är det egentligen som hänt med Tom? Hon har kvar sitt ärvda barndomshem i Trosa, ett av de fina husen vid Trosaån, som i väntan på att hon ska orka ta tag i försäljningen är uthyrd till gamla Solveig som bor där med papegojan Romeo (två av de mest intressanta bikaraktärerna). Solveig är initialt inte särskilt glad åt att se Vera, men det ingår i hyreskontraktet att hon har rätt att bo där så hon flyttar in i ett litet annex.

Därmed är scenen klar för denna berättelse. Anna Roos är en skicklig berättare och skriver väl. Vera är det huvudsakliga berättarjaget men runt henne skriver Roos fram ett antal intressanta karaktärer i en vacker Trosamiljö. I nutid dyker, som sig bör, den ena hemligheten efter den andra upp i vrårna och Trosaidyllen rämnar en hel del. Nutidsintrigen varvas snyggt med tillbakablickar på vad som egentligen hände då med Vera, Tom och de andra å-barnen; de relationer och händelser som format mycket av det som senare kommer att hända.

Det här är en välskriven bok, men jag fastnar aldrig riktigt; mycket beroende på att det huvudtema som växer fram inte riktigt intresserar mig. Men jag tror att hon kan fånga en stor läsekrets hos alla de som ogillar mängden grovt våld i många nya böcker inom spänningsgenren, det här är en ganska snäll och småputtrig deckare som sannolikt passar perfekt för Trosa.

Författaren

Anna Roos är född 1981 och utbildade sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Tidigare har hon arbetat på kasino och var under en tid bosatt i Atlanta i USA. Sedan tio år är hon bosatt i Trosa där hon nu delar sin tid med ungefär hälften som egenföretagare inom ekonomiredovisning, främst för klassiska Bomans hotell, och den andra hälften av tiden åt skrivandet.

Hon debuterade som författare 2016 med thrillern Spel som delvis utspelar sig på Handelshögskolan i Stockholm som hon känner väl sedan studietiden. 2018 kom hennes andra bok, Pakt, som utspelar sig på Mauritzbergs slott vid Bråviken där hon spenderade mycket tid som barn. Därefter har hon alltså flyttat fokus till den nuvarande hemstaden Trosa för den nya trilogin med Vera Jansson som huvudperson. Trilogin har ett genomgående sagotema. I en intervju säger hon ”Det finns en mörk sensmoral i sagorna och den är tänkt att glida med i varje del”.

Den första delen, Lika i döden, kom ut i oktober förra året och har sagan Kejsarens nya kläder som tema. Del två, En evig sömn, är delvis inspirerad av Törnrosa och kommer ut i slutet av maj. Den tredje och sista delen, I mörka vatten, är delvis inspirerad av berättelserna om Näcken och det kommer ut i slutet av oktober.

Anders Kapp, 2020-03-23

Bokfakta

  • Titel: Lika i döden
  • Författare: Anna Roos.
  • Utgivningsdag: 2019-10-28.
  • Förlag: Louise Bäckelin Förlag.
  • Antal sidor: 237.

Länkar till mer information

  • Du kan läsa mer om boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...