Ny stjärna på den svenska spänningshimmelen

För många av oss är Love Actually en av de mest älskade julfilmerna där vi får följa ett antal helt separata berättelser som så småningom bildar en helhet. Att parallellt röra sig mellan olika berättarperspektiv är en mycket vanlig teknik men oftast finns tidigt något gemensamt som de olika perspektiven betraktar. Det är mer ovanligt med helt avskilda skeenden med helt olika människor på helt olika platser. Jag vet inte om jag någonsin sett det så skicklig genomfört som i spänningsdebuterande Anna Platts kommande Ingen du älskar kan dö. Har aldrig tidigare nominerat någon bok till årets spänningsdebut innan året ens har börjat, men den här känns redan given på den listan. Någon riktig debutant är hon kanske inte, Anna Platt har skrivit många manus till olika TV-serier och kom 2017 ut med romanen Vi faller, men det här är hennes första inom spänning och det är en fröjd att få möta en ny svensk stjärna på denna himmel.

Vi lär känna en hel del människor på vägen, men det är tre personer som dominerar. Det enda de verkar ha gemensamt är ett intresse för litteratur, de är läsande människor.

Lena Almström drömde tidigt om en stor familj, till skillnad från den hon växte upp i. De var också överens om det, hon och hennes man Claes, men ändå blev det inte så. Hon hade inga problem att bli gravid, men det blev bara missfall hela tiden, vilket slet hårt på henne och på relationen. Till slut kom äntligen älskade dottern Sasha, men det var en svår förlossning, några fler barn blev det inte och en annan konsekvens var kroniska ryggproblem. Livet rullade ändå på för den lilla familjen, Lena jobbade som svenskalärare i Sollentuna, en roll som hon verkligen gillade, och hade en nära relation till dottern. Men så dog Sasha när hon bara var tjugosex år vilket fullkomligt tog knäcken på Lena och gjorde slut på äktenskapet. Nu har hon hunnit fylla femtiofem, har svårt att hitta någon anledning att leva vidare men bestämmer sig ändå för att göra ett försök men något helt nytt. Över nätet köper hon en sliten gård på Mallorca och tänker sig att flytta dit för gott. Hon har ingen stor budget men det ska ändå räcka för att bygga om gården till ett litet pensionat som hon ska ägna sig åt att driva resten av livet.

Med hjälp av mäklaren Annika Björk i Palma har hon bokat hantverkare som redan påbörjat renoveringsjobbet när hon själv kommer till Mallorca. Dagen efter ankomst kör Annika med Lena till den lilla byn Costitx, mitt på ön, där gården, Casa Feliz, ligger. När de kommer dit har byggnadsarbetena precis avbrutits; i samband med grävning har en död kropp hittats som uppenbarligen har legat där länge. Polisen kommer dit och spärrar av tomten för undersökning, varken Lena eller hantverkarna får vara där. Men dagarna bara går, polisen verkar inte göra någonting, och tiden tär på Lenas magra kassa. Vad ska hon göra?

Shane Devaney växte upp i Sligo i den nordvästra delen av Irland, nära gränsen till Nordirland. Hans mamma Charlotte dog när han var femton år och efter det levde han med sin pappa Donal och de har en mycket nära relation. Redan i skolan träffade han Niamh Graham och de blev ett par som gjorde mycket tillsammans. De flyttade bägge för fortsatta studier i Dublin. Hon blev tidigt fotograf och när hon fick ett uppdrag i Sydamerika planerade de att åka tillsammans men bara dagarna innan avresan hoppade Shane av, han fegade ur, lämnade henne och flyttade till London. Shane hade alltid haft författardrömmar och arbetade länge på sin första roman men trots att han skickade sitt manus till många refuserades det av alla. I stället startade han en liten bokhandel i Brixton. Han lever tillsammans med Allie i en relation som blir allt sämre. Hon gör framgångsrik karriär, reser mycket i jobbet, men hans bokhandel går numera med förlust varje månad.

De senaste åren har han besökt sin älskade pappa allt mer sällan men en natt ringer pappans närmaste granne och säger att han måste komma på en gång, pappan är på sjukhus och det är illa. Shane bokar flyg direkt och reser till Sligo på morgonen. Den akuta anledningen till att Donal nu ligger nersövd på intensiven är en hjärtinfarkt men han behöver också en njurtransplantation och sjukhuset har börjat söka efter donatorer. Shane erbjuder sig att bli donator, det borde vara det bästa att donera inom familjen, men när sjukhuset gör tester visar de att Donal inte är hans biologiska far. Det vänder upp och ner på Shanes värld.

Bianca Viljanen hade ingen enkel uppväxt med alkoholiserade mamman Suss i Bagarmossen. Hon levde mycket i fantasin, läste mycket som barn, och hade stor tröst i storebror Micke som var mycket modigare än hon. När hon väl flyttat hemifrån hjälpte hon honom så mycket hon kunde. Han hade hamnat i missbruk och småkriminalitet, katastroferna avlöste varandra. När vi träffar Bianca har det gått fyra år sedan Micke bara försvann vilket är en stor sorg för henne. Hon arbetar med marknadsföring på det stora förlaget Levanders och hon är bra på sitt jobb trots att hon inte har någon universitetsexamen bakom sig som de flesta av kollegerna på förlaget. På jobbet hade hon träffat Marko på ekonomiavdelningen. Han älskar verkligen henne och vill att de ska satsa på en framtid tillsammans. Hon är inte alls säker på det och så kommer den nyanställde förlagschefen Joel Lindfors och vänder upp och ner på hennes värld; en underbar man, visserligen har han både fru och barn, men ändå.

Vi har tre helt olika personer, Lena, Shane och Bianca, på tre helt olika platser, Mallorca, Sligo och Stockholm, och sambanden är till synes helt obefintliga. Vid ett tillfälle berättade danska stjärnan Katrine Engberg för mig om en metod som hon ibland använder för att stimulera kreativiteten; hon väljer ut ett antal komponenter, max tio, som kan vara vad som helst: ett hus, en känsla, en färg, en person, ett konstverk eller något annat. Komponenterna får inte ha någon sorts uppenbart samband men måste ha någon sorts mening för henne. Utmaningen är sedan att sammanföra komponenterna till en berättelse vilket uppenbarligen fungerat bra för henne.

Kanske har Anna Platt tänkt något liknande. För det är inte bara dessa tre personer och tre platser som är helt åtskilda; det är så mycket mer än det. Här finns någon referens till kvantfysikens svårförståeliga samband mellan orsaker och verkningar. Även till små, till synes slumpartade, händelser med stora konsekvenser för människors liv vilket blir en sorts tema i berättelsen. Det finns också en återkommande teknik med små detaljer, kanske i en bisats, som återkommer många sidor senare i något helt annat sammanhang med överraskande effekter. Just det han jag knappast sett så elegant använt sedan John le Carrés storhetstid. Jag kommer på mig själv med att ofta le stort av beundran över detaljerna i hennes konstruktion.

Jag är otroligt nyfiken på hennes skrivprocess. Arkitekturen är så exakt på minsta lilla detaljnivå, har inte hittat ett enda fel och det är riktigt ovanligt för en så komplex konstruktion som detta är. Har hon någon gigantisk vägg med postitlappar, är en stjärna på excel eller är det något sorts storyboardshjälpmedel hon använder? Hoppas få träffa henne vid något tillfälle för att fråga.

Men även bortsett från detta sammanför hos sina delar till en underbar berättelse som sträcker sig över lång tid, man behöver inte alls vara så arkitekturintresserad som jag för att njuta av denna läsning (det är dock en fördel om man uppskattar att bli grundlurad många gånger). Här finns ett underbart språk, en beundransvärd karaktärsutveckling, stor närvaro i vitt skilda miljöer (framgår att författaren bott på de olika platserna) och ett effektivt spänningsdriv utöver den ovanligt intelligenta intrigkonstruktionen. Så här i juletider är det härligt att få se en ny svensk spänningsstjärna födas. Så notera gärna en påminnelse till dig själv i almanackan 17 januari: Då finns den här boken ute i handeln.

Författaren

Anna Platt är född 1977 i Los Angeles och flyttade 1985 till Linköping. Hon har studerat dramatik i Dublin, regisserat kortfilmer och varit verksam som manusförfattare för film och tv sedan 2008. Hon har bland annat arbetat med tv-serier som Det som göms i snö, Knutby, Huss och Partisan. Hon har även bott på Irland och Mallorca. Idag lever hon i Stockholm. 2017 debuterade hon som romanförfattare med romanen Vi faller och nu debuterar hon som spänningsförfattare med Ingen du älskar kan dö.

Anders Kapp, 2022-12-27

Bokfakta

  • Titel: Ingen du älskar kan dö.
  • Författare: Anna Platt.
  • Utgivningsdag: 2023-01-17.
  • Förlag: Bazar.
  • Antal sidor: 319.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...