Kan han inte sluta skjuta snart

Det tyska deckarundret Nele Neuhaus senaste bok, Annars skjuter jägaren mig, börjar dramatiskt:

Ett skott i gryningen. Från långt avstånd, ett skott som kräver stor skicklighet, och Ingeborg Rohleder, en äldre kvinna i det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt ligger död. Nyss var hon på den vanliga morgonpromenaden med hunden, men det blir inga fler promenader för henne. Ingen kan förstå varför. En äldre kvinna utan fiender.

Någon dag senare står 64-åriga Margarethe Rudolf hemma i köket i Oberursel och lagar mat tillsammans med sitt barnbarn. Ett skott i mörkret från långt avstånd går genom köksfönstret och träffar henne i tinningen. Hon är död och ingen kan förstå varför.

Uppenbarligen samma gärningsman med vad är motivet? De finner inga samband alls mellan de två kvinnorna. Är det någon galning som slumpmässigt åker runt och skjuter? Offren blir fler och skräcken sprider sig i samhället, inget fungerar längre när alla håller sig hemma, trycket på utredningsteamet bara växer.

Nelen Neuhaus har byggt upp en mycket väl fungerande ”kärnfamilj” för sina böcker. En av huvudpersonerna är kriminalinspektör Pia Kirchhoff, just nu hemligt och lyckligt nygift med Christoph, packar för första semestern på länge; delvis en bröllopsresa för de två, delvis en jobbresa för honom, men väskan blir aldrig färdigpackad.

Pia har en komplicerad relation till sin exman till sin exman Henning Kirchhoff, också rättsläkare i gruppen. Pias närmaste chef och den andra huvudpersonen, Oliver von Bodenstein, brottas med olika problem; krångel med exfrun Cosima, den nya relationen som verkar svalna och en hel del annat. En gång i tiden var Oliver förlovad med Nicola Engel som nu är polismästare, chef för dem alla, obegripligt effektiv och stram men som kanske har något annat inom sig. Till dem kommer snörvlande, pålitlige kollegan Kai Osterman, nästan trollkarlsskicklige Christian Kröger, kriminalteknisk chef samt inlånade Andreas Neff, analytiker, profilerare och ett fullkomligt stolpskott.

Kärnfamiljen är viktig för denna typ av serier. De skapar en igenkänning för läsaren och att följa gruppen och individerna över tid blir en av drivkrafterna för läsare att fortsätta att läsa nya delar. Neuhaus genomför detta mycket väl. Samtidigt måste det finnas en rimlig balans mellan familjeberättelsen och den aktuella bokens case, det fall som driver bokens intrig. Även denna balans hanterar Neuhaus skickligt.

Bakom inledningens oförklarliga dödsskjutningar visar det sig finnas ett tragiskt människoöde. Huvudtemat handlar om dödshjälp och organdonation, inte alldeles ovanliga teman inom genren idag. Det jag speciellt gillar hos Neuhaus är dels kopplingen mellan det individuella ödet och en mer generell problematik samt dels att hon inte förenklar huvudfrågornas komplexitet, annars inte ovanligt, hon låter det svåra förbli svårt.

Berättartekniskt är Neuhaus mycket driven. Utöver kärnfamiljens tydliga röster utvecklar hon också starka karaktärer inom det aktuella fallet som får sina röster; även mördaren själv får sitt utrymme att berätta. Totalt ger det en mycket levande läsning som tillsammans med en spännande intrig med många överraskande vändningar skapar starka bladvändande effekter.

De starka och varierade karaktärerna ger läsaren en relation till människorna, här finns människor att gilla, att tycka illa om, att skratta åt, att känna sympati för, att förstå, att följa.

Nele Neuhaus är riktigt bra, det är lätt att förstå varför hon mött så stora framgångar, framför allt i Tyskland men också i många andra länder. Läs henne gärna!

Nele Neuhaus

Nele Neuhaus är en av Europas största självpubliceringssuccéer. Hon gav ut sina tre första romaner på eget förlag, och hennes framgångar gjorde att bokförlaget Ullstein fick upp ögonen för henne. Neuhaus fick sitt stora genombrott med Snövit ska dö, den fjärde spänningsromanen i serien om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein och den andra boken som kom ut på Ullstein. Annars skjuter jägaren mig är den sjunde delen i denna serie och ytterligare två delar finns på tyska och väntar på svensk översättning. Hon har sålt över 5 miljoner böcker bara i Tyskland och hennes böcker kommer ut i 30 länder. Nele Neuhaus bor på en gård på landet utanför Frankfurt tillsammans med sin man, hundar och hästar.

Anders Kapp, 2019-04-02

Bokfakta

  • Titel: Annars skjuter jägaren mig. (Die Lebenden und die Toten, Översättning Christine Bredenkamp.)
  • Författare: Nele Neuhaus.
  • Utgivningsdag: 2018-06-01.
  • Förlag: Bonniers.
  • Antal sidor: 480.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...