Bästsäljarkatastrof på Öland

Det är juni, solen lyser över skolavslutningen i Köpingsvik nära Borgholm och från första delen av Morden på Öland återser vi direkt seriens huvudperson, kriminalpolisen Claudia Lewin som i starten av Michaela Winglyckes uppföljare De vilseförda är på väg dit tillsamman med Hugo; de har tioåriga dottern Lily tillsammans, är sambos men inte ett par, bara vänner sedan rätt många år. Många barn med familjer är samlade när allas blickar landar på den exklusiva sportbil som kommer till platsen; ur stiger snart sextioåriga Sean Montgomery, en mycket rik, känd och bästsäljande deckarförfattare, samt hans trettioåttaåriga fru Isabell. De har elvaåriga tvillingflickorna Selma och Tindra som går klassen över Lily; familjen bor i ett stort lyxigt hus nära vattnet i närheten och där bor också tjugoåriga barnflickan Julia Ohlin. En dryg månad senare hittas Isabell mördad vid strandkanten i närheten av deras hem, det är det fall som finns i centrum av denna berättelse. Det finns mycket att glädjas åt av läsningen, men inte allt.

Vi får också återse ”polisfamiljen”, Claudias kolleger, främst Alex Berg, han och Claudia arbetar ofta tillsammans, de är kanske mer än kolleger men vet inte riktigt vad de ska göra av den ömsesidiga attraktionen. Här finns deras chef Marianne ”Järnladyn” Wennersten, kriminalteknikern Hasse Dahl, både Marianne och Hasse är nära pension, unge och arrogante analytikern Tobbe Ström, närmast det stolpskott som brukar finnas i denna typ av ”familjer”, och en del andra.

Vi får lära känna familjen Montgomery, Sean växer ut till ett riktigt svin av karikatyrartade proportioner. ”Seans bestämda åsikt var att de flesta människor var ointressanta, färglösa och intetsägande. Saknade förmåga att uttrycka sig, reflektera och diskutera. Av naturliga skäl var det därför de samtal där han ensam stod för konverserandet som gav honom mest. Monolog i stället för dialog, det var hans devis.”

Både han och Isabell kommer från enkla förhållanden, hon växte upp med sin mamma, Ingela Boklöv och vet inget om sin pappa. Mamma Ingela hade ärvt en stuga i Jordhamn på nordöstra Öland efter det att Isabell flyttat hemifrån, men med hennes svaga ekonomi var det svårt att klara av både lägenheten i Kalmar och stugan. Sean verkade vara en svärmorsdröm från början av hans relation med Isabell, erbjöd sig att hjälpa Ingela med stugan. Ingela förstår inte riktigt hur det gick till men blev förkrossad när det visade sig att han rivit stugan och byggt något nytt på tomten med det fantastiska läget, att fastigheten nu var hans egendom och att hon inte längre var välkommen dit, inte till huset i Köpingsvik heller, hon har knappt fått träffa sina barnbarn alls. Liksom allt annat är det bara Seans, äktenskapsförordet innebär att Isabell skulle stå på bar backe vid en eventuell skilsmässa.

En viktig karaktär är Seans litterära agent Rie Vestergaard som varit med honom hela vägen till berömmelse och rikedom, som följer med på alla promotionresor runt om i världen, som kanske spelar en större roll för författarskapet än vad de flesta känner till.

Jan och Madeleine Mårtensson dyker upp redan under den inledande skolavslutningen. Jan är något slags kommunpamp och även Madeleine arbetade på kommunen. Familjen Montgomery är självklart i toppen på den på den lokala sociala skalan men Mårtenssons tycker sig också höra hemma där ” om det var det eller någon annan framgångsfaktor som gjorde att de fått för sig att de och familjen Montgomery spelade i samma liga var högst oklart. Klart var dock att deras dyrkan kunde bli pinsam.” Claudia har svårt för dem av olika skäl, deras dotter Leonore går i samma klass som Lily och är ofta elak mot henne, inte bara Lily, hon kan ges sig på de flesta, en rätt vidrig mobbare som dessutom nyligen lagt beslag på Lilys bästa vän Alice. Även Leonore blir en närmast karikatyraktig karaktär.

En väninna till Isabell, Zara Jones, driver Zacred Zoul Retreatcenter i närheten, en kursgård där Isabell varit på kvällen innan hon mördades. Det finns också rykten om att hos skulle ha haft en älskare där, Christian Fuentes.

En av de mest älskansvärda karaktärerna är Lilys pappa Hugo, alltid positiv och hjälpsam, en man som brinner för matlagning och bakning. Runt midsommar hade han öppnat ”Hugos Bistro” för mindre middagssällskap i deras hem, öppet från tisdag till lördag, fullbokat varje kväll. Claudia har inga problem med det, hon jobbar ändå för det mesta, och Lily älskar det, hon får hjälpa till som servitris.

Ett vanligt grepp inom genren är att tidigt låta skurken få komma till tals, få en egen berättarröst i egna kapitel, anonymt naturligtvis och oftast är dessa kapitel kursiva, det senare har jag aldrig förstått, det kursiva tillför ingenting, det bara försämrar läsbarheten. Här dyker de första anonyma kapitlet upp tidigt, kommer direkt efter prologen och det första kapitlet. Det inleds med ”Hon stod gömd bakom samma buske som hon brukade”. Det framgår alltså att det handlar om en kvinna, hon gör något som hon gjort flera gånger tidigare, hon spionerar på Sean, har någon sorts besatthet, ”Att älska och hata någon på samma gång”. Isabell kommer hem, Sean går ut och den anonyma kvinnan kan följa deras våldsamma bråk, Isabell går därifrån och Sean följer efter, kvinnan spelar in allt med sin mobil. Kvinnan återkommer i några kapitel, får så småningom ett namn.

Kapitlet är inte kursivt, vilket gläder mig, men säg det lycka som varar; redan i kapitel elva dyker det upp ytterligare en anonym röst, också detta en kvinna, och nu blir det kursivt. Hon får rätt många kapitel som utspelar sig under många är. Hon är ung när hon blir gravid, får en dotter, bor då fortfarande hemma hos sin pappa, mamman dog när hon var sjutton och det startar inte så bra. Hennes pappa är inget stöd alls, träffar en annan kvinna, skapar en ny familj, mer eller mindre förskjuter sin dotter. Det fortsätter inte så bra heller, hon kämpar på med sin dotter, vill ge henne en fin uppväxt men det går inte alls som hon tänkt sig.

Två anonyma spår känns som minst ett för mycket.

Utredningen blir prövande för Claudia, värre blir det när hon inser att några av hennes kolleger ljuger för henne och samtidigt finns där en hel del prövningar i hennes privatliv.

Det finns mycket som är positivt med denna fartfyllda berättelse, drivet saknas verkligen inte, men ändå fungerar det inte så bra för mig; jag har inget emot skruvade berättelser men här håller skruvarna inte riktigt konstruktionen samman. Om jag förstått det rätt skriver författaren primärt för ljudmarknaden, kanske har det något med det att göra, jag vet inte.

Författaren

Michaela Winglycke är född 1988 och uppväxt i Mariannelund, nära Vimmerby där flera av hennes böcker utspelar sig. Hon har en juristexamen, har arbetat på advokatbyrå och har också en kandidatexamen i socialpsykologi. Hon debuterade som författare 2019 med Jag tvivlar på ditt ord, första delen av Vimmerbymorden, sjätte delen kommer i höst. 2022 kom Anklagelsen, första delen av hittills två med Dahlia Wester som huvudperson. 2024 kom De skyldiga, första delen i serien Morden på Öland, och nya De vilseledda är andra delen i den serien.

Anders Kapp, 2025-05-10

Bokfakta

  • Titel: De vilseledda.
  • Författare: Michaela Winglycke.
  • Utgivningsdag: 2025-05-08.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 391.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait