Ett formuleringssökande liv

”Ett så starkt ljus” av Lyra Ekström Lindbäck är den tredje av årets nominerade till Augustpriset för ny svensk skönlitteratur som jag läst. En kärleksroman, och det låter ju lovande. Jag gillar kärleksromaner! All bra skönlitteratur står med fötterna djupt rotade i de stora livsfrågorna och här finns naturligtvis kärleken som en självklar del.

Huvudpersonen Sara rör sig mellan sina olika förälskelser; den blivande skådespelerskan Joanna, den från ungdomsförälskelsen återkommande Linnéa, det kanske enklare förhållandet med Veronika och den könlösa C, demonstrativt titulerad hen.

De drygt 250 sidorna domineras av tolkning, vad betydde egentligen det sagda, det gjorda, minspelet, kroppsspråket, beröringen; är jag älskad eller ej? En ständig flykt från det uttalade till det outtalades känslomässiga tyranni.

Efter ett tag kommer jag på varför jag inte trivs i texten. Den är så pretentiös, så uppfylld av tonårsnormalitetens grundläggande känslor av olikhet och utanförskap, det normala i att se sig som så annorlunda än alla andra, att vara sårbarare än alla andra; något som i sig innehåller ett sorts förakt, en egotrippad positionering vid sidan av. Det finns egentligen inget fel i det. En position av egotrippat förakt för omvärlden kan vara en alldeles utmärkt utgångspunkt för god skönlitteratur, gärna förenad med en smula självironi men det är inte alls nödvändigt. Men det kräver att positionen intas med stolthet. Inte den tonårsrädda flykten från det direkt uttalade till dagboksvärldens patetiska ältande.

Texten är hela tiden väldigt påtagligt formuleringssökande och ibland tycker jag också att hon verkligen lyckas: ”Hålslagaren har börjat spy ur sig små vita pappersrundlar när jag gör nya hål i nya ark. Behöver förstås tömmas, men det ger mig en underlig tillfredsställelse att låta det billiga plastlocket bågna om sin fångst.” En riktigt snygg beskrivning av en fullt begriplig känsla där väldigt basala vardagsrelationer till ting återspeglar någonting väsentlig i individens livssituation.

Men väldigt mycket känns både sökt och ansträngt:

”Hon är så vacker, och hela min kropp kommer till liv när hennes våta nattlinnesärm stryker mot min handled. Jag hatar henne med kompromisslös innerlighet.”

”Bitterheten är inte det värsta. Den är det sista tecknet på att man inte avsagt sig sina förhoppningar. En ensam och tillkrånglad bön om att någon ska komma och bärga dem.”

”En ledsenhet rasar ner över mitt ansikte, drar ner ögonbrynen och mungiporna till en gråtande grimas, utan att jag kan känna sorgen. Eller vad det nu är.”

”Jag har aldrig känt så här för någon förut, men när jag famlar efter personer bredvid mig på bänken är det som om jag bara hittar en spökbild, och en pinsam spegling av min egen besatthet.”

”Att röra vid varandra som om det var enkelt, som om vi inte allihopa var halvkvävda av tyngden från urgamla samhälleliga paradigm.”

Inte oväntat finns här en avslutande metadel, alltså en berättelse om tillkomsten av den berättelse jag just läser. Och när texten till denna bok börjar blir klar kommer också bokens titel i det avslutande stycket: ”Ja, de bräckliga minnena har fixerats där nu, redo att lyftas fram och delas. Jag har inte kunnat säga allt, inte ens en tiondel. Men bortanför det omedelbart synliga kan jag nu urskilja berättelsens utkanter. Stora områden som bara går att antyda. Suddiga, mörka skuggor av tysta insikter. Och en längtan med ett så starkt ljus att ögat aldrig kommer att kunna uppfatta den.”

Trots att det tydligt framgår att jag inte är så imponerad av den här boken är jag ändå rätt säker på här finns en otroligt ambitiös författare som med tiden kommer att bli väldigt bra.

Jag har sett boken beskrivas som en viktig generationsroman och en framstående del av queerlitteraturen. Jag vet inte. Hade ythandlingen varit heterosexuell är jag inte alls säker på att den här boken över huvud givits ut, än mindre varit Augustnominerad.

Anders Kapp, 2014-11-06

Bokfakta

  • Titel: Ett så starkt ljus.
  • Författare: Lyra Ekström Lindbäck (numera Lyra Koli).
  • Utgivningsdag: 2014-09-18.
  • Förlag: Modernista.
  • Antal sidor: 262

Länkar för mer information

Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lyra_Koli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...