Spionthrillers med verklighetsförankring

Luciane Andrev är en pseudonym för en person som sägs ha mycket stor insyn i affärsvärlden, den politiska arenan och mediavärlden och som nu skriver en spänningstrilogi med motivationen att skapa medvetenhet om, och förståelse för, högaktuella frågor om krig, världsläget och maktrelationer. Författaren säger att allt ”har antingen hänt eller skulle kunna hända. Trilogin ska kunna läsas idag och skapa igenkänning och vara trovärdig, både av aktörer i de aktuella miljöerna och utanför. Jag vill också att läsare om några decennier ska kunna läsa denna trilogi som ett slags tidsdokument för att förstå en del av dagens samhällsutmaningar”. Det är actionfyllda spionromaner om terrorism, korruption, kriminalitet och krig men också om människor som verkar i det fördolda för att värna om vår tillvaro. För några dagar sedan kom trilogins andra del, De extrema, som liksom titeln antyder har extremism som tema, handlar om det som bedöms som de två dominerande hoten: främlingsfientlig högerextremism och islamistisk jihadism.

Utan gränser

Jag läste trilogins första del, Utan gränser, när den kom i oktober 2022 men det blev inte av att jag skrev om den då. Där introduceras författarens version av hjältar som James Bond, Jason Bourne eller varför inte Carl Hamilton; den drygt trettioåriga svenska officeren Olga Astrid Lebedova Josefsson, ibland kallad Älvan, ett av Sveriges viktigaste vapen mot landets fiender, en huvudperson som genomfört många extremt farliga operationer på olika håll i världen. En annan återkommande huvudperson är David Hermelin, en av landets främsta grävande journalister, som dessutom är förmögen och har en adlig bakgrund, fakta som han inte gärna delar med sig av. Mellan dessa två finns en attraktion med förhinder; om de skulle bli ett par i offentligheten skulle det kunna bli allt för farligt för David, inte minst eftersom han också har två barn från en tidigare relation, ett av dem hamnar också i fara i den första delen, och det är risker som Olga menar att de inte kan ta. Det är en personlig historia i berättelser som annars präglas av mer storpolitiska hot i samtiden. En del som genomgående imponerar är den skickliga föreningen av verkliga personer, händelser och andra fenomen med en spännande fiktion.

En av Sveriges mest framgångsrika finansmän utsätts för ett brutalt rån som snart visar sig vara en skenmanöver. I själva verket är dådet en hämndaktion utförd av oligarken Ivan Fedchenkov. Vad Fedchenkov inte vet är att den svenska militära underrättelsetjänsten har placerat sitt mest strategiska vapen för att följa hans aktiviteter, Olga är infiltratör i hans organisation som på olika sätt hotar svensk säkerhet. David Hermelin försöker ge upprättelse åt en rysk kollega som blivit mördad. Snart är också han indragen i detta storpolitiska spel. Vi får möta en värld av korruption, krig och kriminalitet, där näringsliv, den politiska makten och media samverkar mer än vad vi tror.

De extrema

I inledningen av texten får vi möta Hassan Elahan och hans familj, flyktingar från Syrien, som finns i ett litet flyktingboende på Hisingen i Göteborg. Familjen är samlad runt köksbordet och äldsta dottern Nida högläser för resten av familjen ur Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, de har redan avverkat flera av hennes böcker för att närma sig språket och det nya landet. Han går ner med en soppåse när huset utsätts för ett bombattentat. Han dör.

När vi först får återse Olga är hon ute på en mycket tidig löprunda i centrala Stockholm när en man överfaller henne, tänker våldta henne. Det visar sig inte vara någon bra idé av honom.

Annars är Älvan officiellt död efter upplösningen i den förra berättelsen, att Olga ändå lever är det mycket få som känner till, bland dem hennes rekryterare och mentor, Anders Johansson, numera statssekreterare på Försvarsdepartementet, som också sannolikt är ensam om att veta allt om vem hon egentligen är och allt om vad hon gjort. Han tycker att hon behöver ta det lugnt ett tag, rehabilitera sig från sina skador, och har sett till att hon nu har en plats på NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, ett samarbete mellan olika myndigheter som har sina lokaler i polishuset i Solna. Där finns nu också hennes nära kollega sedan många år, Peter, ett digitalt geni som kan ta sig i nästan överallt för att gräva fram information. Olga är inte särskilt förtjust över arbetssätt och prioriteringar inom NCT; fokus ligger på islamisterna och det högerextrema hotet underskattas, tycker hon och försöker göra något åt det.

Hon är också upprörd över attentatet på Hisingen, det är ett misslyckande att det kunde ske, det fanns information om den sannolika förövaren, Tor Nelin, en lokal nazistledare, men kollegerna i Göteborg hade inte agerat. Hon åker dit, primärt för att träffa och stötta familjen Elahan, men passar också på att skälla ut de inkompetenta kollegerna på ett mycket läsvärt sätt.

Viktiga roller i den här berättelsen är två mycket rika män från det svenska näringslivet.

Den ene är den åldrande Jörgen Carlsson som vet att han ska dö rätt snart, cancern går inte längre att behandla. Han sörjer över att de aldrig fick några barn, det finns inga arvingar till hans stora företagsgrupp, i stället har han allt mer ägnat sig åt politiken. Han har radikaliserats, ser med stor oro på utvecklingen i landet, har under det senaste decenniet finansierat olika krafter som kan stå emot hoten mot Sverige. Han är en sorts puppet master där de som han styr med sina pengar inte känner till varandra, inte har någon helhetsbild av det han planerar för en dramatisk förändring av landet.

Den andra är finansmannen Jorge Cabrera med chilensk bakgrund, en man som alltid skytt offentligheten men nu planerar att ge ut en biografi. Liksom Jörgen Carlsson använder han delar av sin stora förmögenhet för att ge stöd åt olika håll, men i helt andra riktningar. Mycket går till kultur och annat som han tycker är viktigt för att bevara allt det som han älskar med sitt nya hemland; tolerans, öppenhet, demokrati och mycket annat.

David Hermelin har fått sparken från SVT trots att hans grävarteam tagit hem så många priser för sina avslöjanden, cheferna kan inte längre acceptera hans metoder och de risker han tar. I lojalitet med sin chef har de andra i gruppen också slutat vilket är jobbigt för honom, han är inte beroende av någon lön, men det är de andra. I inledningen har han ett möte med Cabrera som vill att David ska skriva hans biografi.

Som en protest mot växande motsättningar, hat och hot av olika slag, går ungdomsorganisationer inom olika religioner samman för att förbereda en stor manifestation; ett fackeltåg som ska förena Stockholms centrala delar och snart har fler än femtiotusen deltagare anmält sig, de flesta ungdomar. Det finns underrättelser om ett terrorhot mot manifestationen.

Vi får följa olika grupperingars och människors förberedelser för terrorattentat. Olga tar det naturligtvis inte lugnt, sköter inte sin rehabilitering, i stället blir hon återigen infiltratör, går in i en av de högerextrema organisationerna.

Det blir en spännande läsresa och en imponerande del är olika skildringar av radikalisering, hur något otänkbart successivt kan normaliseras, något som vi har gott om exempel på i samtiden.

Ibland blir det här alltför svartvitt men det ingår delvis i konceptet och det finns ändå en del inslag av den reella verklighetens gråskalor. Det som kan irritera mer är att författaren då och då känner ett behov av att förklara saker för oss läsare, i stället för att gestalta, vilket tar ner läsglädjen en smula.

I vilket fall som helst ska det bli spännande att så småningom får reda på hur trilogin kommer att avslutas.

Författaren

Luciane Andrev är en pseudonym, det är bara förläggaren och förlagschefen Pelle Andersson som känner till den verkliga identiteten. Författaren är född i slutet av sextiotalet och har haft ledande roller inom näringslivet på marknader världen över, verkade under flera decennier inom Wallenbergsfären, men har också haft roller inom svenska Regeringskansliet och i media. Författaren debuterade 2022 med thrillern Utan gränser. Under hösten 2023 släpptes De extrema, den andra boken i Lebedova-trilogin.

Anders Kapp, 2023-11-12

Bokfakta

  • Titel: De extrema.
  • Författare: Luciane Andrev.
  • Utgivningsdag: 2023-11-07.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 370.

Bokfakta

  • Titel: Utan gränser.
  • Författare: Luciane Andrev.
  • Utgivningsdag: 2022-10-11.
  • Förlag: Ordfront.
  • Antal sidor: 422.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...