Sara lagar Broken Weels

Har drunknat några timmar i feelgoodmecka. Behövde verkligen det. Livet känns bättre när jag nyss kom till punkt på sidan 396. Det sista stycket: ”Hon skulle gifta sig med Broken Wheel. Och de skulle leva lyckliga i alla sina dagar.”

”Läsarna i Broken Weel rekommenderar” är Katarina Bivalds debutroman. Den kom ut i augusti och nu har jag också läst den. Långt ifrån först, den har sålt bra.

Den känns som en blivande film av Lasse Hallström. En sorts Chocolat där chokladbutiken ersatts av en bokhandel.

Sara är 28 år och har levt djupt försjunken i böckernas värld sedan hon en gång lärde sig läsa. Hon har brevväxlat ett bra tag med en annan bokälskare, 65-åriga Amy från Broken Weel i Iowa, när den bokhandeln i Haninge där hon jobbar läggs ner. Sysslolös bestämmer hon sig för att tacka ja till Amys inbjudan att hälsa på.

När hon kommer fram har Amy just dött och en förvirrad Sara befinner sig ensam i en verklig håla på Iowas glesbygd. Udda och mer eller mindre trasiga människor som paras med likadana byggnader. Ett grått och trist samhälle omgivet av ändlösa majsfält.

Men människor tar ändå hand om denna overkliga gäst. Någon turist har Broken Weels aldrig haft förut. Sara får bo i Amys hus och lär sig successivt känna alla dessa människor.

Några böcker läser inte människorna här men hon använder ändå Amys stora boksamling som bas för etableringen av en ganska udda bokhandel. Från början är hon ensam där. Sitter i en fåtölj i ett ändlöst läsande. Hon blir en allt mer fascinerande gestalt i byn. Några börjar en dag ta tid på hur länge hon kan vara borta för världen. När hon slutligen tittar upp från boksidorna, 5-6 timmar senare, är nästan hela byn samlad utanför skyltfönstret.

Alldagliga och blyga Sara blir ett socialt nav kring vilket detta utdöende samhälle plötslig börjar rotera igen. Människor hittar ny energi, nya aktiviteter, nya vänskaper och nya kärlekar.

Kanske ingen märkvärdig litteratur, men gott mår man! Läs den!

Anders Kapp, 2014-03-13

(Har också läst hennes uppföljare, Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, sommaren 2015 men den fastnade inte alls på samma sätt och har inte heller skrivit om den.)

Bokfakta

  • Titel: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar.
  • Författare: Katarina Bivald.
  • Utgivningsdag: 2013-08-21.
  • Förlag: Forum.
  • Antal sidor: 395.

Länkar för mer information

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...