Förnyelse av den historiska romanen

Har just avslutat det mäktiga verket Wolf Hall av Hilary Mantel som kom ut på svenska tidigare i år. Inom en genre som jag normalt inte läser så mycket, historiska romaner, men denna har blivit så enormt hyllad sedan den kom ut på engelska 2009 så jag kunde inte riktigt låta bli. Blev alltför nyfiken.

Vi befinner oss i England på tidigt 1500-tal. Bokens jag är Thomas Cromwell som från mycket enkla förhållanden så småningom blir rikets mäktigast man under Henrik XIII. Hillary Mantel har ett eget sätt att berätta historia. På en fantastisk prosa myllrar texten av personer, händelser, detaljer som kan påminna om en rysk 1800-talsroman. Här finns nästan ingenting av sammanhang, av röda trådar som historieberättare annars brukar att älska att väva (på gott och ont). Här finns i stället mängder av fragment, samtal, tankar på bokens 650 sidor.

Måste erkänna att jag gillar det, även om det ibland kan bli en smula förvirrande. Det hon lyckas med är att få mig att känna (snarare än förstå) många av de element som förebådar ”den ärorika revolutionen”, övriga borgerliga revolutioner i Amerika och Frankrike, den kommande Upplysningen.

Här finns de dramatiska konvulsionerna i frigörelsen från den katolska kyrkan, det successiva stärkandet av föreställningen om det legitima i positiv lag (till skillnad från naturlig lag; Guds lag), ett successivt stärkande av parlamentets roll även om enväldet fortfarande råder.

Bland annat gläds jag åt att Marcilius av Padua dyker upp på ett hörn. En ofta bortglömd men viktig italiensk tänkare från tidigt 1300-tal som spelade en viktig roll i legitimeringen av positiv lag.

Det kan vara svårt för oss att förstå hur dramatiskt detta skifte var. ”Mot ert enda parlament har jag samtliga kyrkomöten tusen år tillbaka i tiden” säger Thomas More (ledande politiker och bl a författare till Utopia) innan han döms till döden för att han inte accepterar statens legitima makt över kyrkan. Med Hilary Mantel kan vi känna denna historiska dramatik!

Anders Kapp, 2013-09-15

Bokfakta

  • Hilary Mantel
  • Wolf Hall (Wolf Hall, 2009, översättning: Jesper Högström).
  • Weyler, 2013
  • Svenska 647 s.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...