Fartfylld internationell thriller

En söndag som gjord för att plocka fram ytterligare en bok som jag inte skrivit om ännu. Framför allt under sommaren blir det en hel del läst samtidigt som lusten att ta sig inomhus för att skriva är måttlig. Och dessa sommarböcker blir sedan ibland liggande i väntan på någon paus i höstens intressanta bokutgivning, pauser som sällan inträffar. En av dessa sommarböcker var Ellinor Wessells På djupt vatten, uppföljaren till hennes debut Farliga affärer från 2020 och andra delen i hennes Tranchelltrilogi. Det är en fartfylld thriller i en internationell miljö som inkluderar olika ingredienser som bilbranschen (som författaren har hög kunskap om från egen erfarenhet), psykisk ohälsa, ryska trollfabriker och en hel del annat.

Huvudpersoner är trettiofyraåriga Emily Tranchell och hennes pojkvän, bilhandlaren Johan Wagner som närmar sig femtio. När den här berättelsen börjar är det sommareftermiddag och de är på väg till vandringsleden El Caminito del Rey, sju mil norr om Marbella. Fortfarande tittar de då och då över axeln, för att spana efter eventuella förföljare. Även om det gått närmare ett år sedan Johan förra hösten blev kidnappad (förra boken) finns oron kvar. Ryssarna, främst i form av SVR-chefen Michael Christenko, ville komma åt Wagnergruppens estniska företag för att kunna använda dem för penningtvätt. Det gick till slut bra den gången, nu är de estniska bolagen sålda, men vem vet vad som skulle kunna hända. Från den katastrofen fick de ändå med sig sjuhundra miljoner som nu finns på ett gemensamt konto i Schweiz, pengar som kanske någon annan vill åt.

På en liten mack ser Emily en man som inte ser ut att höra hemma i omgivningarna, en man som hon dessutom vagt tycker sig känna igen. Senare på kvällen är de tillbaka i det stora hyrda huset i Marbella och trots omfattande säkerhetsåtgärder verkar det som om någon tagit sig in på tomten under natten. Oron stiger.

Johan och Emily har bara varit tillsammans i ett drygt år. Johans tidigare fru Susanne bor fortfarande kvar i deras stora hus i Båstad med parets tre pojkar, Emil, Edvin och Erik, som han inte träffat så ofta under det senaste svåra året; skilsmässan pågår men är segdragen. Emely har sin lägenhet i Stockholm där hon också har ett jobb som regionchef för Porsche. De två har egentligen inte flyttat ihop på riktigt, mest hållit sig undan utomlands med ett liv som är lyxigt men ändå oroligt.

Dagen efter ringer Emilys pappa Niklas och berättar med gråten i halsen: ”Din syster har lämnat oss”. Först förstår inte Emily vad han menar, både hon och systern Lykke är bipolära och hon tror att systern gått in i en depression och stuckit iväg. Men Lykke är död och allt tyder på ett självmord. Det är inget som Emily kan tro på, det måste vara något som inte stämmer. Trots att hennes syster är nio år yngre har de en nära relation och hon är säker på att Lykke aldrig skulle ta sitt liv, det gick bra för henne med läkarstudierna i Lund. Hon måste genast åka tillbaka till Sverige. Johan stannar motvilligt kvar för att ta emot de tre sönerna som är på väg till honom för ett sedan länge planerat besök.

Thomas Stark var kriminalpolis i Lund under många år men efter pensionen arbetar han nu för ett litet säkerhetsföretag och en av hans viktigaste kunder är just Wagner Auto Group, han lärde känna både Johan och Emily under förra höstens händelser då han fortfarande var polis. Just nu oroar ett inbrottsförsök vid koncernens huvudanläggning som finns i utkanten av Malmö. Thomas lever ensam i ett stort och vackert hus i Professorsstaden som han en gång i tiden ärvt efter sin far. Han är änkling och saknar hustrun Marie Louise som han ändå ofta pratar med när han ägnar sig åt sin hobby: komplexa modellbyggen, just nu Pyramiden ii Nakbe med omgivningar. Han och Marie-Louise fick aldrig några barn, men betydligt yngre kollegan Anna Hed har nästan blivit en bonusdotter för honom och de håller fortfarande kontakt.

Det är upptakten till denna berättelse. Anna Hed får uppdraget att utreda Lykkes död och så småningom dyker det upp allt fler oklarheter i fallet. Hon och Thomas Stark börjar samarbeta igen. Emily upptäcker också olika detaljer och börjar misstänka att det kan finnas kopplingar till deras gamla fiende Christenko.

I sista stund meddelar Johans exfru att pojkarna inte kommer till Spanien så han bestämmer sig för att åka till Almedalsveckan på Gotland. För pojkarnas skull hade han sagt nej till att representera bilbranschen i ett hållbarhetsseminarium, men nu finns inte den anledningen kvar längre. På Gotland hamnar han i en hotfull situation och kanske finns det något samband mellan det som händer Johan och Emily på olika håll i Sverige?

Intrigen rullar på i ett bra tempo med en del överraskande vändningar på vägen mot multipla upplösningar. Kanske en eller annan schablon för mycket och kanske en smula ansträngd trovärdighet emellanåt men det hindrar inte att det är underhållande läsning, en välskriven text, intressanta och väl genomarbetade karaktärer, levande miljöer och en spännande intrig. Extra bonus till att författaren verkligen använder sin höga kunskapsnivå om bilindustrin och en del annat.

Författaren

Ellinor Wessel är uppvuxen i Åhus och Warszawa och utbildad ekonom. Hon har tio års erfarenhet av olika chefsroller i bilbranschen – kunskap som hon utnyttjade i sin debutthriller Farliga affärer, som släpptes i januari 2020. Hon har även ett stort intresse för internationella skeenden och hot, vilket kommer till uttryck i uppföljaren På djupt vatten. Hon jobbar i som Customer Experience Manager på Jaguar Land Rover Scandinavia. Ellinor Wessel bor med sin familj i Bjärred utanför Malmö.

Anders Kapp, 2022-01-09

Bokfakta

  • Titel: På djupt vatten.
  • Författare: Ellinor Wessel.
  • Utgivningsdag: 2021-04-27.
  • Förlag: Bookmark.
  • Antal sidor: 379.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...