Pernilla Ericson

Bokslukare sedan barndomen och har skrivit ända sedan hon var liten. I dag kombinerar Pernilla Ericson jobben som journalist och författare, ledarskribent på Aftonbladet med fokus på jämställdhets- och klimatfrågor och som författare tar hon upp samma frågor. Efter tre böcker om Erlagruppen, där jämställdhetsfrågorna var ett viktigt tema, har hon kommit ut med två klimatthrillers innan hon nu återgått till Erlagruppen igen. Hon är bosatt i Stockholm men med sin skrivarlya på den grekiska ön Ios.

I sena tonåren började hon jobba för tidningen Okej och det blev vägen in i journalistiken. Hon har arbetat på flera kvinnomagasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. De senaste åren har hon arbetat som skribent på Aftonbladets ledarredaktion där hon i huvudsak skriver om feminism/jämställdhet, klimathotet och antirasism.

Som författare debuterade hon 2016 med Spåren vi lämnar efter oss, den första boken om utredningsteamet Erlagruppen. Den är en liten grupp, fristående från, men i nära samarbete med polisen. Fyra starka karaktärer med huvudpersonen Liv, chefen Edith, hackern Aminah och tidigare kriminelle Rickard.

Precis som karaktären Liv Kaspi, sysslar Pernilla Ericson mycket med kampbetonad träning och är instruktör inom en brottningsinfluerad träningsform heter ruffie. Grundaren av den träningsformen är kampsportaren Musse Hasselvall, och hon samarbetar också med honom för att kunna skapa trovärdig våldskoreografi i böckerna.

Hon fick idén till gruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna hade inte vågat anmäla.

Debuten följdes av Jag ska hitta dig 2017 och När du vänder dig om 2018. Den senare har en egen och verklig förhistoria som baseras på hennes vän Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden som inspirerat en hel del till karaktären Aminah, Erlagruppens hacker. Paula berättade om alla hot hon utsatts för sedan hon som kvinna började ta plats i den mansdominerade spelvärlden. Hot- och hatmejl, som övergick i fysiska hot, döda djur hemskickade och någon målade med bajs på hennes dörr. De hackade hennes e-post och fick tag på privata bilder. Sedan riggade de en profil och började ragga på män i Paulas namn. Det de uttryckte där var att ”Paula” sökte män som kunde förverkliga våldtäktsfantasier. De hade hennes adress, och det kom mycket riktigt hem en man till Paula, som trodde att han kom på inbjudan. Dörren var olåst och plötsligt stod han i hennes vardagsrum.

Pernilla Ericson har gott om egen erfarenhet av hot och hat, har mött många som utsatts för nättrakasserier, men hon blev ändå chockad av Paulas berättelse. Den blev då utgångspunkten för hennes fiktion.

Efter de tre framgångsrika böckerna om Erlagruppen var det dags att skifta tema och med 300 grader från 2020 inledde hon en serie klimatthrillers. Huvudpersonen är Lilly Hed som efter en snabb och framgångsrik poliskarriär i Stockholm hamnat i en del problem och flytt storstaden för ett jobb vid Nynäshamnspolisen. Hon hittar också en intressant bostad, Enbomsfyren, en gång byggd av fyrentusiasten Sigvard Enbom men aldrig tagen i bruk, numera i folkmun kallad Fyrkraken och den hyr Lilly av Hilda Enbom, Sigvards syster.

I den andra boken om Lilly Hed, Släcka liv, kompletteras hon av Liv Kaspi, och i den senaste boken Det dåliga samvetet återtar Liv också huvudrollen, det är den fjärde delen av serien om Erlagruppen.

Utgivna böcker

  • 2023 Det dåliga samvetet (Erla 4).
  • 2022 Släcka liv (Lilly Hed 2).
  • 2020 300 grader (Lilly Hed 1).
  • 2018 När du vänder dig om (Erla 3).
  • 2017 Jag ska hitta dig (Erla 2).
  • 2016 Spåren vi lämnar efter oss (Erla 1).

Anders Kapp, 2020-08-26 (uppdaterad 2023-03-24)

Länkar för mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...