Vinjournalisten Andreas Grube debuterade skönlitterärt förra året med vindeckaren I vinet ingen sanning; det är inte ovanligt att drycker kan ha en roll i spänningslitterära texter men genom att så tydligt ställa dem i centrum skapade han därmed en egen liten nisch inom genren vilket naturligtvis är en bra sak, det är svårt att bli sedd i utgivningens växande flodvåg. Nu finns även uppföljaren Falsk som vin ute och här förfinar han en detalj som han etablerade i debuten. Även icke vinkunniga har säkert hört eller läst experters mycket målande beskrivningar av ett särskilt vins egenskaper, att levande kunna verbalisera detaljerade sinneserfarenheter är ett viktigt element inom den branschen, och den här författaren kom på att samma teknik går att använda för att snabbt och levande kunna introducera nya karaktärer i berättelsen, jag tror i alla fall att det är hans egen uppfinning, kan inte minnas att jag stött på den tidigare och han ska ha all heder av detta. Utöver detta finns naturligtvis vin som bärande intrigelement, den här gången är det flera internationellt välkända vinsamlare som hittas brutalt mördade samtidigt som branschen drabbas av växande mängder fuskviner.
I upptakten träffar vi unga svenskan Ebba Lindgren som de senaste två åren arbetat som au pair i London hos den välbärgade familjen Williams på Marylebone Road. Hon trivs väldigt bra, känner sig som en del av familjen, de har verkligen tagit hand om henne på bästa sätt. Den här kvällen är Mrs Williams med de två flickorna på en dansuppvisning, Ebba hade fått några lediga timmar som hon tillbringat med ett par vänner på stan. Hon kommer tillbaka till huset vid halv nio, Mr Williams borde vara hemma men hon hör inga ljud. Så småningom hittar hon honom groteskt mördad i husets stora vinkällare, den kände vinsamlaren Henry Williams är död. Bra start på berättelsen.
Liksom författaren är återkommande huvudpersonen en vinjournalist, Ramona Charles på Kvällsbladet är en tuff kvinna med hög integritet, älskad av en del, hatad av andra går hon alltid sin egen väg. När vi först återser henne i den här berättelsen är det en mycket tidig vårvintermorgon och hon vet inte var hon är, än mindre vem mannen bredvid henne kan tänkas vara, kvällen var blöt, hon hittar sina kläder och går därifrån, promenerar in mot stan.
Hon har hunnit bli trettionio och känner sig trött; händelserna nyligen (förra boken) gav henne enorm uppmärksamhet som var positivt men det var också slitsamt. Den hastigt beslutade aborten i januari hade tagit på henne mer än hon trodde, kanske var det fel av henne att inte ens prata med mannen? På jobbet ökar trycket hela tiden samtidigt som resurser dras in. Hon har också andra saker i livet som sliter på henne.
Hon är nästan klar med ett stort grävjobb där hon avslöjar mutade vinfluencers som bryter mot marknadsförings- och alkohollagen. Hon är stolt över det hon grävt fram men inser att den kommer att generera en skitstorm utan dess like, många inom branschen kommer verkligen att hata henne. Särskilt plågsamt är att en av de största, Mona-Li Ståhl, numera är tillsammans med hennes ex och gode vän Filip Mårelöw (hade en stor roll i förra boken); hon måste prata med honom innan publiceringen och vet hur mycket han kommer att hata henne.
Nu har hon fått ett annat uppdrag som hon inte alls ser fram emot; hon ska göra en stor söndagsintervju med Rutger Karlsson, ett karismatiskt toppnamn hos Sverigedemokraterna, en person som Ramona tycker intensivt illa om. Intervjun ska inte alls handla om politik, det ska handla om hans stora vinintresse och hans nya designade vinrum. (Mötet mellan de två är riktigt rolig läsning, det går inte så bra …)
När Ramona får höra talas om Henry Williams död reagerar hon starkt. Hon lärde känna honom för tjugo år sedan under ett utbytesår i London där hon praktiserat på ett magasin som var en del av hans imperium. Han hade upptäckt hennes potential, gjort mycket för henne och de hade blivit vänner som fortsatt hålla en del kontakt genom åren. Det är också Ramona som förmedlat au pair-jobbet, Ebba är systerdotter till Sandra Blom, en av Ramonas bästa vänner.
I ett annat spår i boken är det Vincent Månsson som äger berättarperspektivet; efter en svår olycka är han nästan helt förlamad, kan ta sig fram med hjälp av en avancerad rullstol. Han hade tidigare en viktig roll på Systembolaget och får besök av företagets VD, Anne-Britt Wahlström, tidigare hans chef. Hon vet vad han har gjort, bedrägerier som skulle kunna placera honom i fängelse, men har en idé om hur hon skulle kunna använda honom för att stärka företagets sjunkande anseende. Vincent har inget val, han måste göra det hon begär, men samtidigt har han en helt annan plan som handlar om att dra in stora pengar på fuskviner.
Det är ett viktigt tema i den här boken som handlar om förfalskade vinflaskor som ser ut som om det handlade om mycket exklusiva viner men som är fyllda med billigt vin. Det kan fungera eftersom tillräckligt dyra viner sällan öppnas, de köps och säljs som investeringsobjekt.
När Rutger Karlsson hittas mördad i sitt vinrum blir det en stor nyhet och ett stort polispådrag, utredningen leds av kriminalinspektör Lars Berggren. Ramona har i många år haft nära kontakt med kriminalinspektör Ewert Ohlsson, de ha blivit goda vänner som förtroendefullt bytt tjänster med varandra. Men han har nyligen gått i pension och Ramona gör ett försök att bygga en liknande relation med Berggren. Han säger bestämt nej men får problem när Ramona vet mer än polisen, från början är det bara hon som ser kopplingarna mellan morden på den svenska och den engelska vinsamlaren, hon har också hittat liknande fall i Frankrike och Kina, internationellt kända vinsamlare som nyligen mördats.
Det finns mycket att verkligen glädjas åt i den här texten, bland annat skriver författaren in sig själv i texten under namnet Alfred Grebe, en ”pretentiös jävel”.
Ramona utsätts för hårt tryck från många håll, det eskalerar hela tiden, blir bara värre, snart finns fara för hennes liv. Författaren är inte rädd för att ta i rejält, in i handlingen kommer bland mycket annat organisationen CAV (Le Comité d´Action Viticole) som funnits under mycket lång tid och vars syfte är att försvara vinnäringen.
Det här är välskriven och underhållande läsning; att övning ger färdighet är sant, tvåan är bättre än debuten, de onödiga beskrivningar som fanns på sina håll i den texten är nu nästan helt borta och har ersatts av gestaltningar vilket ökar läsglädjen väsentligt.
Författaren
Andreas Grube är född 1973 och är bosatt i Sundbyberg. Han har jobbat som journalist i snart tjugofem år och har de senaste tio åren skrivit om vin och sprit för bland annat Allt om Vin, Wine Table och Svenska Dagbladet. Han är utbildad sommelier och har en WSET Diploma-examen. Han har tidigare skrivit vinboken Vin för en dålig dejt tillsammans med Elin Grube, utgiven på Spritz Lit 2023. Han debuterade skönlitterärt med I vinet ingen sanning hösten 2024 och nu finns även uppföljaren Falsk som vin ute.
Anders Kapp, 2025-04-30
Bokfakta
- Titel: Falsk som vin.
- Författare: Andreas Grube.
- Utgivningsdag: 2025-04-29.
- Förlag: Southside Stories.
- Antal sidor: 356.
Länkar till mer information
- Kapprakt om I vinet ingen sanning.
- Läs vad andra skriver om boken.