Dramatiska avslöjanden i rafflande spionthriller

Nu är det dags för Den djävulska fällan, andra delen i Anders Nilssons thrillerserie Spionernas krig om de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna under andra världskriget och fram till våra dagar. Liksom i den första delen rör sig berättelsen mellan två tidsplan; nu är det ena 1986, året då Olof Palme mördas, och det andra startar i mars 1940, mitt under andra världskriget med stort fokus på det hemliga spelet mellan dåtidens viktigaste europeiska maktcentra och detta spels konsekvenser för Sverige. I bägge tidsplanen vimlar det av verkliga personer och händelser liksom avslöjanden av nya fakta om vad som egentligen hände då (vad som är verklighet och vad som är fiktion är naturligtvis svårt för oss läsare att veta, men trovärdigt skildrat är det, researchnivån är riktigt imponerande). Även om sprängkraften är rejäl kring detta skulle det lätt kunna bli tråkig läsning om vi bara rörde oss kring de stora frågorna men så är det inte alls; här finns också det fängslande och berörande personliga som växer fram genom flera levande karaktärer, de flesta återkommande från den förra delen, de flesta historiskt verkliga personer även om levandegörandet i dialoger, tankar och annat rimligen är fiktion. Riktigt spännande läsning!

Upptakten sker i februari 1986. Från förra boken återser vi Tore Forsberg, chef inom svenska kontraspionaget, som sedan en tid bland mycket annat leder en hemlig avlyssningsoperation mot Vladimir Nezjinskij, diplomat på ryska ambassaden men i realiteten underrättelseofficer för KGB och Sovjetunionens högste chef i Sverige för delar av deras spionverksamhet. Några veckor tidigare hade Tore plötsligt tvingats avbryta en semesterresa med sin hustru när avlyssningen avslöjade sannolika planer på ett kommande mord i Stockholm, det finns ingen information om vem den tilltänkta måltavlan är. Den här dagen, fredag tjugoåttonde februari, är nyheterna från avlyssningen ännu mer alarmerande, det verkar som om dådet är omedelbart förestående. Sent på kvällen kommer nyheten om att Olof Palme mördats. Den information Tore och några få andra har delas aldrig med Palmeutredningen, den måste förbli hemlig.

Återkommer gör även Erika som haft olika efternamn; växte upp med sin fars tyska efternamn Schwarze, efter ett kort äktenskap hette hon Wendt under kriget, senare Larsson efter att ha gift sig med en svensk man, men är numera änka. Hon förekommer i bägge tidplanen, var under kriget hemlig dubbelagent för Sverige, landets bästa spion under andra världskriget, kanske någonsin, med kodnamn Onkel. Efter trettiosju års uppehåll blev hon återanställd, har nu hunnit fylla sextioåtta men ser mycket yngre ut, arbetar som mentor för nyanställda inom kontraspionaget och arbetar också på ett tänkbart bokprojekt om Sveriges hemliga historia.

När dåtidshandlingen startar lördagen den 2 mars 1940 återser vi från förra delen Teddy Ternberg som hade en central roll i Sveriges hemligaste spionorganisation med flera olika formella namn men som alltid av de närmast inblandade kallats Firman. Vi träffar också då trettonårige Olof Palme, de två familjerna känner varandra, har bägge rötter från Baltikum, från dåtida Livland.

Mycket kretsar kring hemliga spel mellan olika maktcentra, bland annat ett hemligt tillägg till det i övrigt offentliggjorda Molotov-Ribbentropavtalet mellan Sovjetunionen och Tyskland; den hemliga delen handlar om en uppdelning av Europa mellan de två länderna i olika ”intressesfärer”. Här finns också ett ännu hemligare avtal mellan Sovjetunionen och Storbritannien, undertecknat av Stalin själv och Englands dåvarande marinminister och de facto krigsminister, Winston Churchill. Det avtalet skulle kunna innebära en fullkomlig katastrof för Sverige, skulle göra landet till ett slagfält, en huvudarena i det växande kriget mellan Europas stormakter. Och många fler intriger dyker upp under läsningen, bland annat planerna på en svensk statskupp.

Mängder med verkliga händelser förekommer i berättelsen, bland dem attentatet mot Norrskensflammans redaktion i Luleå natten den 3 mars 1940 då fem personer dödades. Hela processen kring detta är ett bra exempel på hur våldsamt kommunisthatet var i stora delar av landet under denna tid. De flesta medier menade att det måste vara kommunisterna själva som var skyldiga, tidningarna vägrade till och med att ta in de fem dödsannonserna. I april häktas fem män: tre officerare, fänrikarna Hans Borgström, Gösta Krendel och Thorsten Norström, Gunnar Hedenström, journalist vid högertidningen Norrbottens-Kuriren och en menig soldat, Jim Palmqvist. Några dagar senare häktades även Luleås stadsfiskal Ebbe Hallberg och kapten Uno Svanbom vid I 19 för medhjälp. Alla medgav faktiska förhållanden men varken i rådhusrätt eller hovrätt erkändes dödsfallen, det blev inga skadestånd till anhöriga, de skyldiga dömdes inte för mordbrand utan för skadegörelse och benådades ett par år senare av samlingsregeringen.

En viktig scen i den första boken utspelade sig 19 februari 1940, en iskall dag i nordligaste Finland, då Teddy skidar mot en mötesplats, han ska träffa fjortonåriga Eino som har ett viktigt meddelande. På platsen finns Eino men han är svårt misshandlad och omgiven av tre helt vitklädda män, uppenbarligen ryssar. Teddy lyckas döda två av dem innan han får oväntad hjälp av Carl-Ragnar Béve som med hjälp av ett skott från sexhundra meter tar ut den tredje. De räddar Eino och den viktiga informationen.

De vet inte att scenen bevittnas av löjtnant Nina Zeverski som trots sin låga ålder gjort snabb karriär inom det sovjetiska kontraspionaget, inte heller att en av de döda är hennes kärlek Pavel. I den nya boken finns hon i Stockholm, fortfarande uppfylld av hat mot Teddy, i full färd med att planera för hans snara död.

En viktig del i handlingen är relationen mellan Teddy Ternberg och Ebba Ridderstad, född Pauli. De träffades 1933 i Storlien och mellan dem växte en stark kärlek. Hon var då sedan fem år skild från tidningsmannen Carl Ridderstad, hade hunnit bli trettiofyra år, och hade med sig sina barn, tioåriga sonen Soldan och tolvåriga dottern Britta. Barnen har också en storebror Ian, då femton, men han bor hos sin pappa. Under de sju år som gått fram till 1940 har en nära relation också växt fram mellan Teddy och bonusbarnen, bland annat kopplat till familjens plats på Fångö i Gryts skärgård där de har byggt ett fint stockvirkeshus i sjuttonhundratalsstil. Det är dit som Teddy skickat sina numera tonåriga bonusbarn med tanke på det mycket osäkra läget i landet. Ebba är vid tillfället försvunnen sedan tre veckor tillbaka. Det här handlar genomgående om verkliga människor, författaren har intervjuat Soldan och även några efterlevande släktingar. En del av handlingen är förlagd till Fångö.

Anders Nilsson redovisar mängder av källor, bland annat många personer som han intervjuat, och den mest centrala är Tore Forsberg, polisintendent och nyckelperson på Säpos kontraspionage i över 30 år, halva tiden som chef. Tore förekommer även som en central karaktär i böckerna och författaren har också namngivet ett av sina barn efter honom. Nyligen debuterade en annan filmskapare, Daniel Alfredson, som författare med spionromanen Det andra livet där mycket kretsar kring ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård på tidigt åttiotal. Även där tackar författaren just Tore Forsberg som viktig källa.

Ett problem med researchtunga texter, och den här är rätt extrem på det området, ett projekt som författaren arbetat med i decennier, är en mycket mänsklig egenskap; om vi lagt ner mycket arbete på något, gjort någonting riktigt bra, är det för de flesta av oss viktigt att också visa upp det vi gjort för andra, få omgivningens bekräftelse. För en skönlitterär text innebär det att den riskerar att tyngas av alltför många faktiska detaljer; de har vaskats fram med stor möda och måste naturligtvis visas upp. Författaren hanterar dessa risker väl, men ibland närmar han sig gränsen för överlast.

Men det är fantastisk läsning, helt omöjligt att slita sig från denna spännande berättelse. En del menar att serier ska läsas i ordning från den första delen och framåt. Jag håller inte alls med, i många serier kan man utan vidare hoppa in var som helst i serien och läsa med behållning, men i det här fallet tror jag det är mycket klokt att läsa delarna i ordning. Och gör det gärna, det här är osedvanligt fängslande texter.

Författaren

Anders Nilsson, född 1963 i Kil, Värmland, är en av Sveriges mest erfarna action- och thrillerregissörer, manusförfattare och showrunner, med ett femtiotal långfilmer och teveserier i bagaget. Flerfaldigt prisbelönad och mest känd för de tjugo långfilmerna om Johan Falk, 1999-2015, ett koncept som han skapade tillsammans med filmproducenten och manusförfattaren Joakim Hansson. Slutet var bara början var hans skönlitterära debut hösten 2023 och starten på en serie där Johan Falk lever vidare i bokform. Den andra delen, De döda och de levande, kom ut hösten 2024. Del tre heter Dit lagen inte når och ska komma ut i september i år.

Under alla de år som filmserien producerades genomfördes ett omfattande research om Sveriges hemliga historia. Detta material är basen för Anders Nilssons andra bokserie; Spionernas krig om de svenska underrättelsetjänsterna och vad som egentligen hände i Sverige under andra världskriget, senare under kalla kriget, och tiden efter det. Första delen, De förbjudna kapitlen, kom ut våren 2024, och den andra delen, Den djävulska fällan, finns också ute nu.

Bägge serierna ges ut av förlaget Bokfabriken som tidigare, främst tillsammans med Leffe Grimwalker, utvecklat ett franchisekoncept där olika författare skriver olika böcker inom samma universum med en gemensam planering som håller koll på logiken för helheten. Den baseras på konceptet Alex Storm som Grimwalker, då tillsammans med Dan Buthler, skapade med start 2019. Samtidigt som den kärnan utvecklats i många delar, numera med Grimwalker som ensam författare, har olika karaktärer lyfts ut till huvudpersoner för andra serier som skrivs av andra författare; bland dem finns Ramona Ivener, Anna Granlund och Lina Areklew. Nu tillämpas ett liknande franchisekoncept för det universum vars centrum är Johan Falk och det första exemplet är Vägen in, starten på en sorts prequel där Frank Wagner, viktig karaktär i Johan Falks värld, lyfts fram som huvudperson och i den serien är Peter Lindmark huvudförfattare. Den boken kom ut i mitten av april.

Så Anders Nilsson har nu tre stora projekt igång. Olika personer som alla skriver berättelser inom samma fiktiva kontext är ovanligt inom bokvärlden, mycket vanligare inom film och särskilt teveserier, så detta sätt att arbeta borde rimligen passa honom väl.

Han bor numera med sin familj i Trollhättan.

Anders Kapp, 2025-05-06

Bokfakta

  • Titel: Den djävulska fällan.
  • Författare: Anders Nilsson.
  • Utgivningsdag: 2025-05-06.
  • Förlag: Bokfabriken.
  • Antal sidor: 397.

Länkar till mer information

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait