I princip alla serier har minst en lång historia som rör sig över flera delar och minst en kort historia som avslutas i respektive del. Balansen mellan kort och lång varierar mycket mellan olika serier och i Carin Hjulströms serie Säbyholms gröna fingrar tar de långa rätt stor plats. En viktig del bygger på huvudpersonen Siri Ehrensvärds familjehistoria. Hennes mamma Henrietta arbetade i många år som husfru, bland annat på Thoresta slott där Siri och hennes lillebror Svante växte upp. Henrietta hade ett långvarigt kärleksförhållande med slottsherren Ludwig Posse-Lagercrantz som också är barnens biologiska pappa (visade sig långt senare). När Ludwig plötsligt dog (mördad av sin fru Louise visade det sig mycket senare) blev Henrietta omedelbart avskedad av änkan, hon och barnen blev utkastade från deras bostad på slottet. Det här är en fantastisk grund för många humoristiska krångligheter som blir väldigt läsvärda. Den korta berättelsen i nya Ett orimligt straff handlar om gängbrottslighet, familjen Möller, Folkhemsnätverket: ”Det är som cancer. Överallt i samhällskroppen växer de giftiga cellerna till allt större tumörer. Plötsligt känns det omöjligt. Obotligt.” Riktigt underhållande läsning!
I nya berättelsens inledning är det odrägligt snorkiga och lögnaktiga Viveca Lagercrantz som äger Thoresta slott, enda barn till Ludwig och Louise, där hon också bor tillsammans med sin man Carl-Henric. De har dottern Cecilia tillsammans.
Nu har Viveca gjort ett försök att med DNA-tester bevisa att Siri och Svante inte har några biologiska samband med familjen Lagercrantz men det går inte alls som hon tänkt sig; Siri och Svante är tveklöst Ludwigs biologiska barn och lika säkert visar analyserna att Ludwig inte var Vivecas pappa. Det hela landar i att Siri och Svante blir delägare i slottet vilket i sin tur öppnar för många läsglada konflikter.
Om Viveca är besviken så är hennes dotter Cecilia inte alls detsamma; hon och Svantes son Anton har ett förhållande och nu är tidigare osäkerheter kring eventuella biologiska släktsamband borta. Svante var länge försvunnen efter en expedition i Afrika tillsammans med hans fru Charlotta; de försvann i närheten av Kilimanjaro för mer än tjugo år sedan. I en tidigare del i serien fick vi följa Anton när han gav sig iväg för att försöka hitta svar på frågan om vad som hänt hans föräldrar; han och Cecilia hittade Charlottas grav och Svante vid liv, svårt märkt av lång fångenskap och tortyr, med en ny familj. Det var en stark berättelse och därmed fick serien nya intressanta komponenter.
Anton har haft en rätt trasslig uppväxt inklusive en del kriminalitet men det är slut på det; tillsammans med sin faster Siri driver han plantskolan Säbyholms gröna fingrar och tidigt i den nya berättelsen blir han utsedd till Årets unga företagare i Upplands-Bro. Utöver äran och ett pris på femtusen kronor, ingick också uppdraget att vara mentor för ett nytt projekt som handlar om etableringen av en fritidslantgård. Det är tre unga män som rekryterats för projektet, Puddy, Håna och Stöka, och de är välkända för Anton från hans kriminella bakgrund. Anton är nervös, med all rätt, men underhållande läsning blir det.
En annan del av den långa berättelsen handlar om Siris långa och framgångsrika karriär, hon är en av landets mest kända och omtyckta skådespelerskor och även om hon nu delvis dragit sig tillbaka för verksamheten med plantskolan uppträder hon fortfarande ibland. I denna historik finns också en mångårig relation, hon har varit älskarinna åt Dramatenchefen Egil Borg, landets mest kända regissör. Nu har Siri för första gången skrivit en pjäs som till stor del baseras på hennes mammas historia. Hon är osäker på om texten duger, om den är tillräckligt bra, så hon har skickat den till Egil och väntar nervöst på hans svar. Hur ska det gå om Egil ska sätta upp pjäsen med henne i den enda rollen? Här har författaren en stark bas från sin egen uppväxt i en teaterfamilj.
Ytterligare en del av den långa berättelsen handlar om Siris nuvarande sambo, polisen Olle Magnusson, som valt att lämna citypolisen för att slippa en förhatlig chef, Hansi Breimar; enligt Olle är han falsk och korrumperad. Även den historien tar flera steg i den nya boken.
Som alltid när det gäller serier där långa berättelser har en viktig roll tycker jag det är obegripligt att författaren inte väljer att inleda med en koncentrerad resumé. Det skulle förenkla för läsarna och även för författaren som då slipper infogandet av rätt konstruerade tillbakablickar.
Den korta historien inleds med att Olle får besök: ”En kvinna i fyrtiofemårsåldern steg in. Hon var elegant klädd i en vadlång minkpäls som borde vara alldeles för varm en dag som denna. Det vetefärgade, fluffiga håret låg perfekt runt hennes klassiska drag och på näsan satt ett par exklusiva solglasögon från Gucci. Hela hennes uppenbarelse stod i bjärt kontrast till den leriga pendelparkering där samhället Bros provisoriska polisbarack stod uppställd.”
Hon presenterar sig som Lilja Möller och besöket är sensationellt, familjen Möller pratar inte frivilligt med polisen, det har de inte gjort på fyrtio år. Hon är uppenbarligen misshandlad och anmäler sin man, Mikael Möller, som ansvarig. Olle tar upp anmälan men kort därefter hör hon av sig igen och tar tillbaka alltsammans. Senare hittas hon död på en räls, styckad av tåget i tre delar.
Den korta berättelsen handlar alltså om gängbrottslighet och mer specifikt om familjen Möller, Folkhemsnätverket, kända kriminella sedan många år. Det startade när Agne Möller för nästan fyrtio år sedan expanderade sitt byggföretag till andra affärsområden som smuggling av alkohol, cigaretter och senare dopingpreparat och narkotika. Verksamheten leds fortfarande av Agne tillsammans med bröderna Kåre och Tor, nya generationer har tillkommit liksom flera kriminella verksamhetsområden.
Kännetecknande för den här författaren är bland annat en rätt obegriplig fantasirikedom som hela tiden överraskar och underhåller läsaren, det här är riktigt härlig sommarläsning.
Författaren
Carin Hjulström är född 1963 i Göteborg där hon också bott i merparten av sitt liv. Utöver författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hon har lett många tv-program och skriver regelbundet i olika tidningar. Hösten 2009 debuterade hon med Finns inte på kartan, första delen i en serie med Frida Fors som huvudperson. Det blev fem böcker i den serien och hon har även skrivit en hel del annat.
Hösten 2016 bestämde hon sig för att flytta till Stockholmsområdet men hon ville varken bo centralt i innerstaden eller i någon förort. Hon hittade sin idyll i Säbyholm och under en tid fortsatte hon att skriva böcker som utspelar sig i Göteborg. Men för att lära känna folk i byn gick hon med i studiecirkeln Säbyholms gröna fingrar och det gav inspiration till den nya serien som nu alltså hunnit fram till del sju (samt en längre julnovell, När snön faller vit, som släpptes som ljudbok hösten 2022).
Anders Kapp, 2025-06-07
Bokfakta
- Titel: Ett orimligt straff.
- Författare: Carin Hjulström.
- Utgivningsdag: 2025-06-05.
- Förlag: Forum.
- Antal sidor: 522.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Offer i frack.
- Kapprakt om Med döden som gäst.
- Läs vad andra skriver om boken.