Åke Edwardsons serie om kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg är en av Sveriges mest framgångsrika; såld i över sju miljoner exemplar, översatt till tjugoåtta språk och har fått mängder av priser. Den första delen kom 1997, den tionde och då sista kom 2008, men så kom det två till 2012-13 och efter en rätt lång paus kom Det trettonde fallet hösten 2021. I dag kommer så Den smutsiga floden, den fjortonde och tydligt uttalat den sista i serien. Men vem vet, han bränner inga broar i texten, serien är fullt möjlig att ta upp igen. Jag var lite förvånad över titeln, Erik Winter håller till i Göteborg, genom staden flyter Göta älv som man normalt inte kallar för floden men här finns en flod till, delar av handlingen utspelar sig i Kuala Lumpur, ett stadsnamn som betyder just den smutsiga floden. Fantastisk välskrivet naturligtvis, han är en av genrens bästa stilister med en egen grundton, en sorts dystopisk melankoli som fångar oss läsare i ett fast grepp uppblandat med en del andra ingredienser, även humor. Vi kommer att sakna Erik Winter men osvuret är bäst, hela kulturvärlden vimlar av återuppståndelser.
För tjugofem år sedan var Erik Winter landets yngsta kriminalkommissarie men nu har han passerat femtio, han funderar över denna långa tid, den ”kan få vilken stjärna som helst att falla”; åldrande är ett av flera teman i den här texten. Han vantrivs med att vara särbo, hustrun Angela och döttrarna Elsa och Lilly bor kvar i Marbella, men han vantrivdes ännu mer med det sysslolösa livet där, han försökte under några år innan han flyttade tillbaka till Göteborg och jobbet som polis. Men snart ska de bli en familj på riktigt igen. bygget av det nya huset på en strandtomt utanför Göteborg han haft länge pågår för fullt och när det är klart har Angela lovat att hon och döttrarna ska flytta dit.
Under den tid som han bodde i Spanien inträffade en serie våldsdåd i Göteborg, det är sju år sedan men fallen klarades aldrig upp. Det var tre unga vackra kvinnor som alla attackerades i närheten av älvstranden; deras ansikten skars söder fullständigt och även om de överlevde var deras liv förstörda för alltid.
I upptakten av den nya boken verkar det som om gärningspersonen startat om, kvällen innan hade Cornelia David attackerats vid Röda sten (under Älvsborgsbrons södra fäste), hennes ansikte är helt förstört, fyllt av stick och skärsår. Erik Winter ansvarar för fallet och tar samtidigt upp de tre gamla överfallen, tar kontakt med de kvinnor som då drabbades.
Nästa natt ringer hans närmaste kollega Bertil Ringmar och väcker honom; det har hänt igen, på samma plats har tjugoettåriga Fariba Alizadeh attackerats på liknande sätt men ännu värre, gärningspersonen har också stuckit ut hennes ögon. Det blir fler som drabbas, även på norra strandkanten vid Eriksberg.
Som vanligt har vännerna Erik och Bertil sina speciella samtal med snabba associationer åt alla tänkbara håll. Men det finns något som förändrats; Bertil är äldre, närmar sig pension, oroar sig för sitt åldrande funderar på om han är på väg in i demens, tycker sig ha allt svårare att komma ihåg saker.
Bertils son Martin arbetar som kökschef på lyxhotellet Shangri-La i Kuala Lumpur och när han anmäls försvunnen bestämmer sig Bertil för att åka dit. Det går inte så bra för honom, han ringer till Erik och ber om hjälp. Erik åker också dit och vi får därmed följa två fall parallellt; de attackerade unga kvinnorna i Göteborg och Martins försvinnande i Kuala Lumpur.
Vi får också ett historiskt skeende, ett barn som växer upp under rätt eländiga förhållanden.
Vi får återse en del karaktärer från tidigare böcker; här finns paret och kollegerna Fredrik Halders och Aneta Djanali, kriminalarna Lena Kallender, Dick Forsman och en del andra.
Författaren gör en ”Hitchcock”, skriver in sig själv i en mycket liten biroll, här som cyklist. Kan inte komma ihåg om han gjort det tidigare men kul är det. Det finns också en del annan humor i texten som till exempel: ”Kanske hade alla i Liberalerna varit på studiebesök i Kerala. De rymdes i en ordinär Boeing 707.”
Texten rör sig snyggt mellan de olika skeendena och berättarperspektiven. Ibland frestas författare att ta i alldeles för mycket i serieavslutningar men så är det inte alls här; det här är spänningslitteratur på högsta nivå utan onödiga överdrifter.
Författaren
Åke Edwardson är född 1953 i Tranås. Han växte upp i några samhällen i Småland, hjälpte sin pappa i hans konditori och jobbade sedan bland annat som maskinsnickare. Han har ett förflutet som journalist, pressofficer för FN i Mellanöstern och lärare vid Journalisthögskolan i Göteborg. Han har publicerat två läroböcker i journalistik, Göra tidning 1994 och Börja skriva 1996.
Han debuterade som skönlitterär författare 1995 med Till allt som varit dött som tilldelades Svenska Deckarakademins debutantpris. I Dans med en ängel från 1997 introducerades kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson, med Göteborg som scen, och boken fick Svenska Deckarakademins Stora Pris för 1997 års bästa svenska kriminalroman. Romanerna om Erik Winter har blivit fjorton till antalet och sålts i omkring sju miljoner exemplar på tjugoåtta språk. De tio första romanerna har blivit teveserie med Johan Gry och sedan Magnus Krepper i huvudrollen och visats i många länder. I början av 2019 köpte en regissör och hans produktionsbolag i Hollywood filmrättigheterna till Winterromanen Rum nummer 10 med option på övriga böcker i serien.
Parallellt med kriminallitteraturen har Åke Edwardson skrivit prisbelönta romaner, novellsamlingar och ungdomsböcker, bland annat Genomresa (noveller, 1999), Jukebox (roman, 2003), Samurajsommar (ungdomsroman, 2005), Drakmånad (ungdomsroman, 2006) och Svalorna flyger så högt att ingen kan se dem (roman, 2010). Miljön i dessa böcker är oftast landsbygden, framför allt det småländska höglandet som blivit scen för karaktärerna, oftast rotlösa, på väg någonstans, många gånger i cirkel och utan förmåga att sätta ner fötterna i det egna livet. I september 2019 publicerade Edwardson romanen Bungalow, hans tjugofemte bok, som kombinerar de två spåren i hans prosa – det urbana och landsbygden.
Redan som trettonåring läste han romanen Treblinka: revolt i ett utrotningsläger av Jean-Francois Steiner som då just kommit ut. Den betydde mycket för honom och genom hela livet har han ägnat mycket tid åt Förintelsen; läst böcker, sett filmer, träffat många judiska män och kvinnor som delat med sig av sina erfarenheter. Treblinka Comedy Club från 2024 är en skönlitterär roman, men den bygger på stor kunskap om mycket av det som hände under dessa år.
Åke Edwardson delar sin tid främst mellan Göteborg och en kyrkby på höglandet utanför Sävsjö. När han inte skriver kör han motorcykel (Triumph Bonneville SE) och lagar mat, dock inte samtidigt.
Priser och utmärkelser (urval)
- Debutant-diplomet 1995 (Till allt som varit dött)
- Bästa svenska kriminalroman 1997 (Dans med en ängel)
- Landsbygdens författarstipendium 1999 (Genomresa)
- Nöjesguidens pris för bästa läsning 1999 (Genomresa)
- Wettergrens Bokollon 2000 (Låt det aldrig ta slut)
- Bästa svenska kriminalroman 2001 (Himlen är en plats på jorden)
- SKTF:s pris – Årets författare 2003 (Jukebox)
- Radio Bremen Preis 2004 (Jukebox)
- BMF–plaketten (bokhandlarnas pris) 2005 (Samurajsommar)
- Augustpriset: nominerad 2005 (Samurajsommar)
- Deutsche Jugendliteraturpreis: nominerad 2006 (Samurajsommar)
- Los Angeles Times Book Prize: nominerad 2008 (Frozen Tracks – Himlen är en plats på jorden)
- Shamus Award: nominerad 2017 (Stairway from Heaven – ur novellsamlingen Stockhom Noir)
Anders Kapp, 2025-06-09
Bokfakta
- Titel: Den smutsiga floden.
- Författare: Åke Edwardson.
- Utgivningsdag: 2025-06-09.
- Förlag: Bonniers.
- Antal sidor: 317.
Länkar till mer information
- Kapprakt om Treblinka Comedy Club.
- Kapprakt om Det trettonde fallet.
- Läs vad andra skriver om boken.